Vil fripoliser påvirke pensjonen din fra SPK?

Mange har pensjonsopptjening fra tidligere jobber. Kan det ha noe å si for pensjonen fra oss? Foto: iStock.

Med jevne mellomrom får vi spørsmål fra våre medlemmer om de kan ha inntekter ved siden av sin SPK-pensjon. Noen lurer også på om fripoliser og pensjonskapitalbevis påvirker utbetalingen av pensjon.

Grunnen til at de spør er at de fleste vanlige arbeidsinntekter ved siden av pensjon, vil redusere pensjonen.

Unntakene er dersom man er særalderspensjonist eller vanlig alderspensjonist ved 67 år og jobber i det private. Da vil denne inntekten ikke redusere pensjonen.

Når det gjelder fripoliser og pensjonskapitalbevis, lever de sitt eget liv. De vil ikke redusere noen av pensjonsutbetalingene fra SPK, hverken AFP, uførepensjon, etterlattepensjon eller alderspensjon.

Fripoliser og pensjonskapitalbevis kan du altså ta ut så snart du har anledning til det – uten at det får noen konsekvenser for utbetalingen fra SPK.

Hva er…

Fripolise

Et bevis for en pensjonsrettighet fra en ytelsespensjonsordning som du får når du slutter i en bedrift eller når arbeidsgiver avvikler eller endrer ordningen.

Pensjonskapitalbevis

Er pensjonsrettighet fra en innskuddsordning som du tidligere har vært medlem i.

Kilde: Finansnorge.no

3 thoughts on “Vil fripoliser påvirke pensjonen din fra SPK?

 1. Tja, kanskje jeg kan få et svar fra deg, da: Jeg jobbet i Oslo kommune, Ungdomskontoret, i full stilling/halv stilling fra 1971-1976.
  Oslo kommune avspiser mitt spørsmål om pensjonspoeng med at de ikke har bevart noen arkiver så langt tilbake i tid. Jeg har jo attester fra tidligere sjefer.
  Men jeg vet jo ikke om dette arbeidsforholdet har betydning for mine pensjonspoeng, all den tid jeg har over 40 års opptjening?
  jeg ser på oversikten over mine arbeidsforhold at Oslo kommune ikke er med. Så hva syns du jeg skal gjøre for å bringe det på det rene?

  vennlig hilsen
  Lise Stensby

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.