Pensjonsmyte 5: «Jeg får full opptjening etter 30 år»

Verdt å vite før du leser. Blogginnlegget er skrevet for en stund siden. Det kan ha skjedd endringer i pensjonsregelverket som ikke omtales her.
Middelaldrende mann ser sjokkert på kamera. Foto
Foto: iStock

Det finnes mange myter om pensjon. Noen av dem stemmer ikke for deg som er født etter 1962. Mange tror at 30 år som ansatt i offentlig sektor gir full pensjonsopptjening. Er det riktig?

Svar:

  • Nei. Begrepet «full opptjening» gjelder ikke for deg fordi antall år ikke skal brukes til å beregne pensjonen din.

I 2020 kom det nye pensjonsregler for offentlig ansatte født etter 1962. De nye reglene betyr at vi tjener opp til alderspensjon på en nye måte, og at offentlig tjenestepensjon er ganske annerledes enn før. For de som er født etter 1962, vel å merke.

Mer om opptjening og beregning av pensjon:

Tidligere var det slik at når du hadde jobba i 30 år i 100 prosent stilling, fikk du det som het «full opptjening». Hver dag, måned og år ble regna med når pensjonen skulle beregnes. Hadde du full opptjening og jobba lenger, var det begrensa hvor mye du fikk i ekstra pensjon.

For de som er født før 1963 er det fortsatt årene med opptjening som teller. Du som er født etter 1962 har et annet regelverk. For deg settes det av en viss prosent av lønna di hver måned i en pensjonsbeholdning. Beholdninga øker hvert år og blir en slags sparegris for din fremtidige rett til alderspensjon.

Når du skal ta ut pensjonen, blir summen av pensjonsbeholdninga di fordelt ut over antall år ditt årskull er forventa å leve. Det har ikke noe å si hvor mange år du har vært medlem. Derfor sier vi at «full opptjening» ikke betyr noe for deg som er født etter 1962.

Det som teller er hvor lenge du jobber og hvor mye du tjener. Det settes av minst 5,7 prosent av lønna i beholdninga hver måned. Jo lenger du jobber, jo større blir pensjonsbeholdninga, og jo mer får du i pensjon. Mens de som er født før 1963 ikke får mer enn maksimalt 30 år i pensjonsopptjening hos oss, får du som er født etter 1962 mer i pensjon jo lenger du jobber.

På spk.no kan du lese mer om hvordan du tjener opp til alderspensjon. Bruk pensjonskalkulatoren vår for å se når du kan gå av med alderspensjon og hvor mye du kan forvente å få utbetalt: