No vil æ færra te…

Verdt å vite før du leser. Blogginnlegget er skrevet for en stund siden. Det kan ha skjedd endringer i pensjonsregelverket som ikke omtales her.
No vil æ færra te
Pensjonist i syden? Mange nordmenn velger å ta med seg pensjonen sin fra Norge og flytte til Spania. Her fra Las Palmas på Gran Canaria. Foto: iStock

Vinter i Norge er ikke alltid like morsomt. Og flere eldre nordmenn har allerede tatt konsekvensen av dette: de tilbringer deler av året på sørligere breddegrader.

Jeg har ingen problemer med å forstå at mange norske pensjonister velger å trekke sydover når kulda setter inn her oppe i steinrøysa. Det høres jo deilig ut å dra til «Syden» i perioder av året – til ferieleiligheter på Kanariøyene eller selveierboliger på Solkysten.

I hvilke land bor det flest SPK-pensjonister?

  1. Spa­nia
  2. USA
  3. Thai­land
  4. Stor­bri­tannia
  5. Sve­rige
  6. Fran­krike
  7. Can­ada
  8. Dan­mark
  9. Port­ugal
  10. Tyr­kia

Kilde: SPKs medlemsregister.

Men hvor mange er det som gjør dette? Er det bare en myte, eller er det virkelig slik at det er mange pensjonister, for eksempel SPK-pensjonister, som tar med seg pensjonen og bosetter seg på varmere breddegrader?

For å få svar på dette, gikk jeg til tallknuserne i SPKs analyseavdeling og spurte om de kunne finne ut hvor mange SPK-pensjonister det er som bor i utlandet.

Og noen dager senere fikk jeg svaret fra mine kolleger:

Av de rundt 267 000 personene som mottar tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse, har rundt 5 000 permanent adresse i et annet land. Om lag 1 500 av disse har adresse i Spania. Neste land på lista, USA, ligger langt bak. Nummer tre på lista er Thailand. (Her er det verdt å huske at dette er tall hentet fra medlemsregisteret til SPK, og gjelder dem som har meldt adresseendring til utlandet. I tillegg kommer alle de som reiser til andre land på ferie i lengre eller kortere perioder.)

Slik fikk jeg bekreftet at det er mange SPK-pensjonister som tar med seg sin pensjon for å tilbringe pensjonistlivet på varmere breddegrader. Ja, egentlig flere enn jeg trodde.

«Global Retirement Index»

Rett over nyttår kom jeg så over en amerikansk undersøkelse som fikk meg til å undre:

Når det en gang er slik at mange SPK-pensjonister velger å dra til Spania for å tilbringe pensjonisttilværelsen, hvor gjennomtenkt er egentlig dette? Har SPK-medlemmene som flytter til utlandet faktisk vurdert om de har valgt det beste landet å være pensjonist i?

Undersøkelsen jeg fant, kalt «Global Retirement Index», er gjennomført av det amerikanske magasinet og nettstedet International Living. De siste 26 årene har de hvert år kåret det beste landet å migrere til som pensjonist. I 2017-utgaven har de vurdert aktuelle land ut fra en rekke kriterier:

  • hvor mye det koster å kjøpe eller leie bosted
  • økonomiske fordeler du får som pensjonist
  • levekostnader
  • kulturtilbud og aktiviteter
  • helsevesen
  • infrastruktur
  • klima
  • sunn livsstil
  • hvor lett det er å tilpasse seg

I hvilket land er det best å være pensjonist?

  1. Mex­ico
  2. Pan­ama
  3. Ecu­ador
  4. Costa Rica
  5. Colo­mbia
  6. Mala­ysia
  7. Span­ia
  8. Nic­ara­gua
  9. Por­tugal
  10. Malta

Kilde: Global Retirement Index 2017

I årets kåring havner nordmenns favorittland, Spania, på en sjuendeplass. Spania skårer ganske bra på infrastruktur, kulturtilbud og fritidsaktiviteter. Men både på «sunn livsstil», helsevesen og hvor lett det er å tilpasse seg, havner landet et lite stykke bak de aller beste på lista. Og tar vi med levekostnader og de økonomiske fordeler du får som pensjonist i landet, er det så vidt Spania blir beste europeiske land – like over Portugal og Malta.

Så hvor er det bedre å være pensjonist enn i Spania? Jo, det er flere land, både i Asia og i Sør- og Mellom-Amerika, som skårer langt høyere enn Spania i årets «Global Retirement Index».

Billigst bolig og best klima blant landene i kåringen finner du i Ecuador i Sør-Amerika. Kambodsja i Asia er vinneren når det gjelder levekostnader. Her kan du bo rimelig i pene strøk, og gå ut og spise deg mett på god middag for mindre enn 50 kroner.

No vil æ færra te… Mexico!

Legger vi sammen alt som betyr noe, er det beste landet å være pensjonist i 2017 – ifølge «Global Retirement Index»: Mexico!

Fra en andreplass i fjor, har Mexico i 2017 hårfint gått forbi Panama på «Global Retirement Index». Landet skårer jevnt høyt på de fleste kriterier, og i begrunnelsen for førsteplassen trekkes lave levekostnader, gode engelskkunnskaper hos lokalbefolkningen, variert og spennende kulturtilbud og godt helsevesen fram som argumenter for Mexico som verdens fremste pensjonistparadis.

De siste årene er det kriminalitet og vold som har preget avisoverskriftene fra Mexico. Mengder av drap og svært voldelig narkotikakriminalitet i deler av landet har skapt et bilde av Mexico som et svært farlig sted å være. Men Mexico er stort, og i de fleste deler av landet merker man ingen ting til kartellkrigene som foregår i nord.

Som International living skriver: Mexico er ikke perfekt. Men det er det ingen steder som er. Så om du vurderer å ta med deg pensjonen din til utlandet – og ikke allerede har skaffet deg leilighet i Spania – bør du kanskje si som nordmørske Lynni Treekrem: «No vil æ færra te Mexico!»

Pensjonistdrømmen: Verdens beste land å være pensjonist i er Mexico. Foto: iStock
Moro med mariachi: Verdens beste land å være pensjonist i er – i følge amerikanske eksperter – Mexico. Foto: iStock