Nærmere om fordeler og ulemper ved IPS
Gjesteblogginnlegg: Dette blogginnlegget er ikke skrevet av Statens pensjonskasse. Innlegget står for forfatterens egen regning. Se mer informasjon nederst.
Forrige uke skrev Finansportalen om hva IPS er og om det faktisk er så fantastisk alle skal ha det til. Denne uken skal vi se nærmere på hvilke konkrete fordeler og ulemper som finnes ved å benytte den nye IPS-ordningen.
IPS-fordeler i praksis – hva er går skattefavoriseringen ut på?
Du får i praksis utsatt skatt – det fungerer slik:
- Sparebeløp inntil 40 000,- kan trekkes fra i alminnelig inntekt i skattemeldingen de årene du benytter deg av ordningen
- Verdien av fradraget er lik 24 % (2017) av innskuddet hver år. For eksempel (2017-satser):
- Sparebeløp på kr 40 000,- reduserer (utsetter) skatten med kr 9 600,-
- Sparebeløp på kr 20 000,- reduserer (utsetter) skatten med kr 4 800,- osv.
- Den reduserte skatten du oppnår i dag er i praksis utsatt skatt, som kan anses som et rentefritt lån frem til uttak fra ordningen. Da betales lånet tilbake, fordi du betaler skatt på hele utbetalingen (ikke bare avkastningen)
Ja vel, hva er så verdien av utsatt skatt?
Verdien av utsatt skatt, eller et rentefritt lån om du vil, illustreres best ved noen konkrete eksempler:
Grunnprinsippet er enkelt; Du får låne pengene gratis (dvs. rentefritt), og all avkastning på de lånte pengene vil tilfalle deg så lenge lånet løper. Når lånet tilbakebetales sitter du igjen med avkastningen.
Hva du gjør med det rentefrie lånet i låneperioden er opp til deg, men for å illustrere den potensielle fordelen forutsetter vi her at du disponerer «lånet» fornuftig, og plasserer den reduserte skatten du oppnår i dag, med langsiktig sparehorisont i et globalt indeksfond.
Et helt konkret eksempel
Vi ser på et eksempel der du benytter ordningen fullt ut og investerer kr 40 000,- i IPS i år. Da blir skattereduksjonen – altså det rentefrie lånet – på kr 9 600,- (24 % av kr 40 000,-).
Vi forutsetter at du plasserer den utsatte skatten på kr 9 600,- i et aksjefond med lave forvaltningskostnader, som typisk et globalt indeksfond.
Vi forutsetter videre en normal (nominell) avkastning fra aksjemarkedet på 6 % per år, i tråd med forutsetningene som finansdepartementet legger til grunn i sitt mandat for forvaltningen av oljefondet.
Gitt disse forutsetningene, vil du etter 10 år kunne sitte igjen med en ekstragevinst etter skatt på ca. 6 600,- sammenliknet med å plassere de opprinnelige 40 000,- rett i indeksfond utenfor IPS-ordningen.
Etter 20 år ville du tilsvarende kunne sitte igjen med en ekstragevinst ved å bruke IPS-ordningen på ca. 19 000,- etter skatt. Fortsatt forutsatt at avkastningen fra et globalt aksjeindeksfond gir 6 % årlig avkastning.
Vær imidlertid klar over at til tross for at dette legges til grunn, også ved statens forvaltning av oljefondet, så er det ingen garanti for at avkastningen fra aksjefond vil være på dette nivået, men det er rimelig å forvente.
Utsatt skatt, som i praksis fungerer som et rentefritt lån, er altså det reelle økonomiske insentivet som gis i den nye skattefavoriserte ordningen. For en del forbrukere vil skattelette i form av redusert formueskatt komme i tillegg.
Du får rabatt på formueskatten – det fungerer slik:
Innskudd og oppspart saldo på IPS er uttatt fra grunnlaget for formuesbeskatning. Det betyr at dersom du betaler formueskatt i dag, blir din formueskatt bli redusert med kr 340,- hvis saldo i IPS er kr 40 000,- (formueskattesatsen er p.t. 0,85 %).
Formueskatt betales hvert år. Hvis din IPS-saldo er for eksempel kr 500 000,- etter mange års sparing, vil den årlige besparelsen på formueskatten være kr 4 250,- (0,85 % skatt på formue i 2017).
IPS-ulemper i praksis
Baksiden av IPS-medaljen er først og fremst knyttet til at pensjonsmidlene ikke kan disponeres fritt. Pengene er i utgangspunktet bundet til pensjonsalder. Følgende regler for utbetaling gjelder:
- Utbetaling kan først starte ved 62 år
- Utbetalingen skal gå over minst 10 år og minst til du fyller 80 år
- Starter du utbetaling ved 62 år, må denne altså gå over minst 18 år
- Dersom den årlige utbetalingen blir mindre enn ca. 20 % av G (folketrygdens grunnbeløp), kan det antall år pensjonen skal utbetales over reduseres, slik at den årlige utbetaling blir ca. 20 % av G (ca. kr 18 600,- i 2017)
Hva skjer ved død?
Hvis du dør før IPS-en er ferdig utbetalt, går resten av pensjonen til familien din. Barn under 21 år har rett til en årlig barnepensjon tilsvarende 1 G (kr 93 634,- i 2017) frem til de fyller 21 år.
Ektefelle, samboer eller registrert partner får resten som utbetales som pensjon over 10 år. Er det ikke ektefelle, samboer eller registrert partner går resten til dødsboet som et engangsbeløp, og blir dermed fordelt mellom arvingene etter reglene i arveloven og testamente.
Utbetaling ved uførhet
Har du rett til uføreytelser fra folketrygden, kan du få utbetaling av opptjent alderspensjon fra IPS på samme tidspunkt. Årlig utbetaling bestemmes av uføregraden, og utbetales så lenge du har rett på uføreytelser fra folketrygden.
Utbetalingen skal i utgangspunktet gå til minimum 80 år, men utbetalingstiden kan kortes ned til det antall år som gjør at den årlige utbetalingen blir minst ca. 20 % av G (ca. 18 600,- i 2017).
På Finansportalen.no finner du oversikt over selskaper som tilbyr IPS og hvilke gebyrer selskapene tar. Der kan du også lese mer om risikoklasser og spareprofiler. Se https://www.finansportalen.no/pensjon/ny-ips.
Skrevet av Finansportalen
Dette gjesteblogginnlegget er skrevet av Kasper Gisholt, nettansvarlig pensjon i Finansportalen. Har du spørsmål om IPS og annen pensjonssparing? Ta kontakt med Finansportalen.
Vi i Statens pensjonskasse kan mye om pensjon, men av og til er det greit at andre bidrar med sine kunnskaper. Vi tror det kan hjelpe deg i å forstå pensjon bedre. Derfor lar vi noen ganger andre gjesteblogge på Pensjonsbloggen.
Finansportalen.no er en tjeneste fra Forbrukerrådet, og skal gi forbrukerne makt og mulighet til å ta gode valg i markedet for finansielle tjenester. Portalen består av digitale verktøy som hjelper forbrukerne til å sammenlikne bank-, pensjons-, forsikrings- og investeringsprodukter.