Enda enklere å finne pensjonsinfo som gjelder for akkurat deg

Velg fødselsår for å få tilpasset informasjon, eller logg inn på vår nye pensjonskalkulator.

Å sette seg inn i egen pensjon er avgjørende for å kunne planlegge økonomien, uansett om du vil gå av tidlig eller jobbe lenger.

Nå har vi gjort et viktig grep på våre nettsider, som skal gjøre det enda enklere for deg å få oversikt over hva som gjelder for akkurat deg. Endringene har vi gjort på sidene våre for alderspensjon og AFP.

Skjermbilde som viser valgboksene du får på alderspensjons- og AFP-sidene på spk.no. Første tekst: Når er du født? Andre tekst: Hvilket regelverk for offentlig tjenestepensjon du har avhenger av når du er født. Deretter kommer to bokser ved siden av hverandre. I første boks står det Jeg er født i 1962 eller før. I andre boks står det Jeg er født i 1963 eller etter.
Skjermbilde fra spk.no

Velg om du er født før eller etter 1963, og få opp detaljert informasjon om blant annet pensjonsordningen og det å kombinere arbeid med pensjon, tilpasset deg.

Ønsker du å vite hva du får i pensjon fra oss, kan du logge inn på pensjonskalkulatoren på spk.no.

To ulike ordninger

Skillet på fødselsår på våre nettsider tar utgangspunkt i det nye pensjonsregelverket, som trådte i kraft i 2020.

Du har kanskje hørt det omtalt som ny offentlig tjenestepensjon. Disse nye reglene gjelder for offentlige ansatte født i 1963 eller senere.

Tilhører du de tidligere årskullene, født i 1962 eller tidligere, er det fremdeles det «gamle» regelverket som gjelder.

Test vår nye sider her:

Gi oss gjerne en tilbakemelding om hva du synes i «Fant du det du lette etter?»-boksen som du finner nederst på mange av våre sider. Ris og ros tas i mot med takk!

9 thoughts on “Enda enklere å finne pensjonsinfo som gjelder for akkurat deg

  1. Hei,
    Jeg fylte 67 år i september og har planer om å jobbe i 100% stilling til fylte 69 år. Er det risikabelt? Risikerer jeg å få mindre utbetalt i tjenestepensjon hvis jeg jobber 100% fram til 11.09.2026?

  2. Mht. siste spørsmål ovenfor fra Idar Notøy, bør vel ikke dette være så vanskelig å forstå. Hvis man f.eks. har lang opptjening / innbetaling til SPK med forutsetning om å fortsatt stå i arbeid, og er født 31.12.1962 så vil denne personen fra januar 2025 kunne ta ut kun alderspensjon fra NAV. En annen person, som også fortsetter i arbeid og med ellers helt lik opptjeningshistorikk og som er født 01.01.1963, vil fra februar 2025 kunne ta ut alderspensjon fra NAV så vel som livsvarig AFP og livsvarig tjenestepensjon fra SPK! Første person som i teorien kan være født 2 minutter før neste person, vil dermed bl.a. uavhengig av sine betydelige innbetalinger til AFP-ordningen over flere tiår – og i motsetning til person nr. 2, helt gå glipp av betydelige AFP-ytelser forutsatt at hen ikke slutter i arbeid eller reduserer stillingsprosent før fylte 67 år (som følge av at AFP er en tidligpensjonsordning for årskullene før 1963)!

    Jeg mistenker at forskjellen i årlig pensjon for disse to eksempelpersonene, forutsatt gjennomsnittlig lønn, dermed klart vil kunne overstige ovennevnte kr 30 000 – 40 000 per år i innlegget til Idar Notøy. Med en betydelig forskjell i årlig pensjon for disse eksempelpersonene blir det et spørsmål om slike tilfeller innebærer en grunnlovsstridig forskjellsbehandling, jf. bl.a. Høyesteretts vurderinger i tidligere pensjonsdommer om kriteriene «klart urimelig og urettferdig» og «aldersdiskriminering» er oppfylt.

    Jeg etterlyser en artikkel i Pensjonsbloggen som tar for seg nettopp forskjellene i årlig pensjon pga. det ovennevnte for to personer, med ellers lik opptjeningshistorikk, som typisk er født henholdsvis i 1962 og 1963.

    I april i år vedtok Stortinget ellers en gradvis innfasing av brems i samordningsfellen for årskullene 1954–1962. Så vidt jeg kan se av beregning for egen del i pensjonskalkulatoren både nå og før april (uttak alderspensjon NAV fra 62 år fra mai i år), er denne brems i samordningsfellen fortsatt ikke innarbeidet – dette da å legge inn forutsetninger om arbeidsslutt fra 67 år eller 70 år (alternativet 72 år er ennå ikke oppdatert i pensjonskalkulatoren), gir lik (og lav) tjenestepensjon både ved beregning nå og ved tilsvarende beregning før april i år. Når blir pensjonskalkulatoren til SPK oppdatert med vedtatt brems i samordningsfellen? Dette med brems i samordningsfellen for årskullene 1954-1962 bør ellers også opplagt egne seg som tema (med beløpsmessige eksempler) for en egen artikkel i Pensjonsbloggen.

    1. Pensjon er veldig individuelt.

      De født i 1962 eller før får opp mot 66 prosent av sluttlønn så lenge de har full opptjening på 30 år og har jobbet i 100 prosent stilling.

      For de født i 1963 eller etter er det ikke lenger noe som heter “full opptjening”. De tjener til pensjon for alle år de er i jobb (i teorien frem til du fyller 75 år). De født i 1963 eller etter har samtidig enda flere valg de kan ta sammenliknet med eldre årskull.

      En sammenlikning måtte ha vært med så mange forutsetninger at det kanskje blir vanskelig for folk å skjønne hva det betyr for seg. Vi har fått tilbakemeldinger via tilbakemeldingsskjema på spk.no og i brukertester at det er spørsmålet alle ønsker svar på: “hva betyr det for meg i kroner og øre?”

      Vi har en artikkel som viser at ulike årskull født i 1963 eller etter, må jobbe lenger enn eldre årskull for å få samme pensjon: https://www.spk.no/alderspensjon/fodt-i-1963-eller-etter/omtrent-slik-blir-pensjonen-din/ – artikkelserien var et tidlig forsøk fra oss på å vise hvordan regelverket kunne slå ut, men vi måtte ta veldig mange forutsetninger.

      1. Hei igjen. De som er født til og med 1958 fåf en garanti opå 66 %. Men de som er i mellomgruppen, fra 1959 til 1962, får redusert denbe garantien. Det betyr at 1962-kullet bare får 62 % av sluttlønna, og dette er vesentlig lavere enn både kullene fra 59 og tidligere, og enda lavere enn 1963-kullet. Dette er en stor urett som ingen tar tak i, verken politikere eller fagbevegelsen.

        Den AFP-en skal i offentlig pensjon være på om trent samme nivå som AFP i privat sektor. Men der er ikke størrelsen avgjort ennå, bare et par måneder før de første 62-åringene kan ta den ut. Størrelsen på AFP i privat sektor, blir ikke avgjort før ved hovedoppgjøret våren 2025, tidligst. Vi vet at NHO ikke går med på det nivået som NAV og pensjonskassene nå opererer med. Derfor må det bety at det fortsatt er usikkert hva det nye AFP-tillegget blir.

        1. Det stemmer det som du skriver. De født i 1959-1962 har en gradvis nedtrapping av garantien om å få en viss prosentandel av sluttlønnen i samlet pensjon fra SPK og NAV.

          Men, de kan kompensere ved å vente med å gå av med pensjon. Det er ikke noe fasitsvar for hvor lenge etter fylte 67 år de må vente for å oppnå prosentandelen. Pensjon er veldig individuelt. Det må hver enkelt sjekke ved å velge ulike uttakstidspunkter i pensjonskalkulatoren på spk.no.

  3. Jeg har fra august 2023 – i en alder av 62 – begynt å ta ut 20 % AFP. Dermed kan jeg ikke lengre benytte Pensjonskalkulatoren. Det er altså ikke mulig for meg å få oversikt over konsekvensene av hverken å øke AFP-andel, eller gå av 100% ved f.eks. 64 år kontra 65. Ingen steder finner jeg forklart hvorfor det er slik. Det mest ønskelige er at Pensjonskalkulatoren bli videreutviklet, men jeg tror nok mange gjerne ville hatt en liten artikkel om saken.

  4. Hei. Hva med beregning av AFP fra og ned 1963-kullet? Hvor mye vil man få i AFP?

    Er det fortsatt slik at 1962-kullet får vesentlig lavere pensjon enn de før og etter, 30.000 – 40.000 mindre pr år?

    1. Hei!

      1. Er du født i 1963 eller etter, skal du kunne bruke pensjonskalkulatoren vår for å se hvor stor andel av den samlede pensjonen din som er livsvarig AFP. Har du særaldersgrense eller andre ytelser fra oss, må du ta kontakt med kundesenteret vårt. Da kan det være at kalkulatoren ikke funker.

      2. Vet ikke helt om vi forstod dette spørsmålet. Pensjon er svært individuelt. Hva som stemmer for en person, stemmer som regel ikke for andre. De som er født i 1962 eller før kan få en reduksjon av tjenestepensjon hvis de jobber etter 67 år. Det er ulikt når det kan slå inn for årskullene. Du kan se fra hviken alder det kan slå inn: https://www.spk.no/alderspensjon/fodt-1962-eller-for/jobbe-etter-67-for-deg-fodt-1962-eller-for/

Comments are closed.