Sparer du til pensjon når du har sommerjobb?
Mange unge bruker en god del av sommeren til å jobbe. Det kan være alt fra skoleungdom som ønsker å tjene noen ekstra slanter, til studenter som trenger å tjene til livets opphold. Mobilregninga, husleia og strømmen betales som oftest ikke av seg selv.
Sommerjobber er en fin måte å få arbeidserfaring på, og knytte kontakter du kan benytte senere i livet.
Men, visste du at du også sparer opp til pensjon når du har sommerjobb? Joda, det stemmer. Men det er viktig å være klar over at folketrygden og offentlig tjenestepensjon har forskjellige krav.
«Tidlig krøkes …»
I 2011, i forbindelse med pensjonsreformen, ble det ordnet slik at alle som er 13 og eldre får pensjonsopptjening fra første krone i folketrygden.
Hvis du er født i 1997 eller senere vil all inntekt du hadde fra du var 13 år gjelde. For alle som er født før 1997 er det magiske tallet 17 år.
Kort fortalt kan vi si at jo tidligere du er i jobb, jo mer pensjon får du senere i livet. 18,1 % av all lønn du tjener opp til 7,1 G (664 801 kr per i dag) puttes på din personlige sparegris i folketrygden. Dette gjelder altså inntekt fra første krone, så det har ikke noe å si at du tjener under skattekortgrensen.
Dessverre (eller heldigvis?) er det kun «ordentlige» jobber som teller. Brukte du sommeren på å male huset til foreldrene dine, får du i utgangspunktet ingen pensjonsopptjening av de pengene. Men det finnes en løsning for de som jobber hjemme.
Dersom et skjema som heter A04 på skatteetatens hjemmesider fylles ut og sendes inn kan du faktisk få pensjonsopptjening på ukelønna eller malerjobben hjemme.
Opptjening hos folketrygden får du så lenge lønnen din er innrapportert til skattemyndighetene, men hva om du får deg jobb hos noen som er tilknyttet offentlig tjenestepensjon?
Uansett om du får deg sommerjobb i det offentlige eller ei, er det en fordel å starte å jobbe så tidlig som mulig.
Tjenestepensjon fra SPK
I motsetning til folketrygden, er det noen ting du må være oppmerksom på hvis du skal ha sommerjobb hos noen som er tilknyttet oss:
Minst 20 % stilling
Et viktig krav er at stillingen minst må være 20 %. Alt under gjør at du ikke har rett til medlemskap hos oss.
Sammenhengende måned
Et annet krav er at arbeidsforholdet må vare i minst én sammenhengende måned. Det er dessverre ikke mulig å stykke opp arbeidsforholdet mindre enn det. Eksempelvis kan du ikke jobbe i to uker, ha en ukes ferie og fortsette å jobbe etter ferien.
Smart å sjekke dette med arbeidsgiveren på forhånd.
Ikke bare krav, også noen goder!
Ja, det er litt strengere enn hos andre arbeidsgivere. Men kravene vi har gir deg noen goder fra første dag: du får nemlig uføreforsikring og, hvis arbeidsgiveren din har det, blir medlem av en gruppelivsordning.
Tjenestepensjon fra KLP
Får du sommerjobb i en kommune i Norge, er det svært mulig du blir meldt inn i KLP.
Pensjonsoppsparingen du kan bruke senere i livet
Har du sommerjobb hos noen som har offentlig tjenestepensjon, setter du av et visst beløp til mulig fremtidig pensjon. De forskjellige pensjonsordningene har ulike krav til lengde som gir medlemskap.
Hos SPK må du være medlem i tre år før du får rett til alderspensjon. Tre år kan føles lenge når du er ung, og har mulighet kun til å ta sommerjobber. Men frykt ikke. Opptjeningen ligger og venter på deg. Som vi har skrevet før her på Pensjonsbloggen, er overføringsavtalen god å ha. Den sikrer at alle dine medlemskap i offentlig tjenestepensjonsordninger slås sammen.
Det kan være godt å vite hvis du etter studietiden igjen havner i det offentlige, eller et sted hvor de har offentlig tjenestepensjon.
Fordeler ved å starte tidlig
Uansett om du får deg sommerjobb i det offentlige eller ei, er det en fordel å starte å jobbe så tidlig som mulig.
Sparegrisen din i NAV fylles på for hver krone du tjener, og hvert år får pengene i sparegrisen en rente tilsvarende lønnsveksten i Norge.
Selv om summene du tjener på sommerjobber kan virke små, vil rentes rente-effekten av pengene du tjente i ungdommen kunne gi deg mye glede når du blir pensjonist.
Lars Martin Hopmoen er rådgiver på kundesenteret i Statens pensjonskasse. Sammen med sine kollegaer svarer han hvert år på over 150 000 henvendelser på chat, telefon og e-post fra medlemmer og arbeidsgivere.