Ta ut AFP når du blir 62 eller vente?

Health problems and extra weight problems because of eating fatty food, fat man with donuts.
Du kan tenke på AFP-en din som ei kake. Jo tidligere du begynner å spise av kaka, jo flere kakestykker må kaka deles opp i. Jo lenger du venter, jo større blir stykkene du kan meske deg med. Foto: iStock

Offentlig AFP er ikke som før. Du kan jobbe samtidig som du tar ut AFP, eller du kan vente og la AFP-en din vokse. Hva er smart? La oss hjelpe deg til å gjøre gode valg som passer for deg.

Avtalefestet pensjon (AFP) og alderspensjon og for offentlig ansatte født i 1963 eller etter er helt lagt om. Den store endringa for AFP er at den ikke lenger er en tidligpensjon, som for de som er født i 1962 eller før.

AFP er nå en livsvarig utbetaling du kan ta ut aleine, eller sammen med alderspensjonen, fra du fyller 62 år. Du kan dessuten jobbe samtidig uten at AFP blir redusert.

AFP-en blir beregna ut fra all opptjeninga du har i folketrygda, og ikke bare for det du har jobba i offentlig sektor. Opptjeninga er 4,21 prosent for all pensjonsgivende inntekt opp til 7,1 ganger folketrygdas grunnbeløp – G. (7,1 G er per 1. mai 2024 på 880 598 kroner.)

Du får opptjening fra og med det året du fyller 13 til og med året du fyller 61. Året etter stopper AFP-opptjeninga sjøl om du jobber videre. Du må vurdere om du skal ta ut AFP med en gang du kan, eller vente.

Dette skjer om du venter med å ta ut AFP

Du mister ikke AFP-en selv om du venter med å ta den ut. Så lenge du jobber i stillinga du allerede har, eller bytter jobb til en annen arbeidsgiver med offentlig AFP, beholder du AFP-en helt fram til du velger å ta den ut.

AFP-en øker i verdi for hvert år du venter

Sjøl om AFP-opptjeninga stopper, vil AFP-beholdninga di øke med lønnsveksten 1. mai hvert år. Det vil si at beholdninga øker i verdi for hvert år du venter med å ta ut AFP.

Du får utbetalt mer i måneden

Siden levealderen i Norge øker, må vi jobbe litt lenger enn de som er eldre for å få samme pensjon.

Levealdersjustering er et prinsipp som sier at pensjonsutbetalingene skal deles opp ut fra hvor lenge årskullet ditt er forventa å leve.

Det vil si at hvis du tar ut AFP når du fyller 62 år, skal pensjonen deles over flere år siden du tok den ut tidlig. Resultatet er at du får mindre utbetalt hver måned.

Venter du med å ta ut AFP, får du utbetalt mer per måned den dagen du tar den ut. Samtidig reguleres AFP-beholdninga opp hvert år.

Du kan tenke på AFP-en din som ei kake. Jo tidligere du begynner å spise av kaka, jo flere kakestykker må kaka deles opp i. Jo lenger du venter, jo større blir stykkene du kan meske deg med.

Posjonering pensjon bla 3
Levealdersjustering: Ved å vente med å ta ut AFP, får du mer utbetalt per måned.

Slik ser du effekten av å vente med å ta ut AFP

Det er vel og bra å lese om hva som skjer hvis du venter. Vil du se dine pensjonstall og effekten av å vente med å ta ut AFP? Da må du bruke pensjonskalkulatoren vår på spk.no.

Så, svaret på om det er smart å ta ut AFP når du blir 62, er ikke et enkelt «JA» eller «NEI». Du må sjøl ta et valg etter at du ser hva valga betyr for deg i kroner og øre.

Det vi med sikkerhet kan si, er at det lønner seg for de aller fleste å fortsette å jobbe og vente med å ta ut pensjon.

Merk: Hvis du mottar uførepensjon fra oss eller jobber i en stilling med særaldersgrense, kan du dessverre ikke bruke pensjonskalkulatoren riktig ennå. Du kan bestille pensjonsberegning via kontaktskjemaet på spk.no. 

Opptjeninga til alderspensjon stopper ikke

Sjøl om AFP-opptjeninga stopper, fortsetter du å tjene opp til alderspensjon så lenge du jobber – helt til du blir 75!

Publisert i AFP

22 thoughts on “Ta ut AFP når du blir 62 eller vente?

  1. Jeg er 66 modell , stått i statens pensjonskasse siden 86 .nsb , Jernbaneverket , bane Nor , Spordrift tilbake i bane Nor . Er tilbud en stilling i ett annet selskap som også er statseid men med pensjon i Storebrand , har ringt begge men uklare svar . Har forstått det sånn att jeg er låst i jobben jeg har om jeg vill beholde min afp . Dette er jo ganske irriterende da grunnlønnen er nesten det doble en hva jeg har i dag . Det er ikke mulig for meg å putte inn 7 år i det nye selskapet .

  2. Gitt at opptjeningen utgjør 4,21 prosent opp til 7,1 ganger folketrygdas grunnbeløp – G. (7,1 G er per 1. mai 2024 på 880 598 kroner.) og AFP er en livsvarig utbetaling, er vel levealder av betydning for når du bør ta ut AFP? Utbetales AFP i en engang eller pr mnd, eller kan man velge?

  3. Jeg fyller 62 i november (-63-modell) og vurderer følgende: Ta ut AFP etter fylte 62, men fortsette å jobbe fram til fylte 67. Har da planer om privat sparing av AFP´en. Avhengig av renter og spareutbytte, selvsagt, men vil dette kunne være mer lønnsomt en lønnsveksten som gis hver 1. mai om jeg venter med AFP? Hvis dette ga mening?

  4. Om jeg jobber i offentlig bedrift med Afp til 63 år men deretter bytter til å jobbe kun deltid i privat bedrift eller eget as. Bør jeg da ta ut Afp når jeg slutter ved 63 år for å ikke miste den?

  5. Hei
    1963`erne har en overgangsordning med utbetaling av et beløp som avsluttes ved fylte 67 år.
    Dersom man venter med å ta ut AFP – vil beløpet for tilleggeordningen øke eller “mister” man deler av ordningen.
    Eks: tar ut AFP ved fylt 62 år – tilleggsordning er kr 1600,- tar ut AFP ved fylt 64 år – tilleggsordning er fortsatt kr 1600,- eller øker beløpet?

    1. Hei! Dette blir veldig komplisert, men vi prøver likevel. Ut fra sammenhengen her virker det som om det er overgangstillegg det er spørsmål om. 1963-kullet kan ha rett til et overgangstillegg på inntil 0,15 G (folketrygdens grunnbeløp) frem til de har fylt 67 år, og det tilsvarer drøyt 1 550 kroner per måned med dagens G.

      Vi har skrevet om overgangstillegg her (vi har ikke med noen regnestykker der): https://www.spk.no/alderspensjon/fodt-i-1963-eller-etter/overgangstillegg/

      Svaret blir at for de fleste vil nok månedlig utbetaling av overgangstillegg øke, hvis de venter med å ta det ut. Det innebærer at et medlem må ha 40 års opptjeningstid i full stilling i SPK og/eller andre offentlige tjenestepensjonsordninger for å få fullt overgangstillegg fra 62 år. Har medlemmet 38 års opptjeningstid i full stilling ved fylte 62 år, har hen rett til 38/40 av fullt overgangstillegg – eller kan fortsette å jobbe, vente med uttak av overgangstillegg i to år og få 40/40 ved fylte 64 år.

  6. Hei
    Jeg fylte nettopp 60 år født i 1964 og tenkte skulle ta ut pensjonen fra folketrygden når jeg er 64 år og fortsette å jobbe 100% til jeg er 68-69 år . Sparer jeg da Afp min eller må jeg ta den ut samtidig med folketrygden . Blir Afp mindre pr mnd etter jeg har tatt ut fra folketrygden ? Tenkte å spare de fra folketrygden mens jeg jobber 100% de årene før pensjon . Kan du forklare det for meg ? Jobber i Apotek . Mvh annette

  7. Hei jeg blir 59 til høsten og gikk av på særaldersgrense ved fylte 57. Jobber nå 100% hos arbeidsgiver som ikke er tilknyttet SPK. Hvordan vil min AFP utvikle seg og hvilke muligheter har jeg når jeg fyller 62?

    1. Det kommer an på når du er født:

      • 1962 eller før: AFP en tidligpensjon i perioden du er 62-67 år, og du må redusere stillingen helt eller delvis.
      • 1963 eller etter: du bestemmer selv når du vil ta den ut etter at du blir 62 år. Du kan utsette å ta den ut så lenge du vil.
  8. Hei, jeg blir 64 år i august i år. Jeg vurderer fra da av å jobbe 60%. Vil det ikke lønne seg å ta ut AFP på det tidspunktet slik at at jeg får utbetalt tilsvarende 100% stilling fram til jeg blir 67. På den måten “spare” eller å slippe å spise av øvrig pensjonsutbetaling fram til jeg blir 67%.

    Jeg hører at noen jobber 100 % og tar ut pensjon samtidig, men går de ikke da glipp av AFP pengene?

    1. Hei! Du er på regelverket for de født i 1962 eller før. Ingenting av det som står her i blogginnlegget gjelder for deg. AFP er en tidligpensjonsordning for deg som er født i 1962 eller før. Den utbetales kun mellom fylte 62 og 67 år. Etter det blir den regnet om til en vanlig alderspensjon. Du må trappe ned eller slutte helt i jobb for å få AFP. Du har også ikke samme mulighet for å jobbe og ta ut AFP samtidig, som de født i 1963 eller etter har.

      Du kan lese mer om AFP-regelverket som gjelder for deg på denne siden: https://www.spk.no/avtalefestet-pensjon-afp/afp-for-deg-fodt-i-1962-eller-for/

      1. Ja, jeg har oppfattet at det er andre regler for oss som er født før 1962. Det innebærer blant annet at at man ikke kan ha annen inntekt dersom man tar ut AFP mellom 62- 67 år slik jeg har oppfattet det. Du skriver ovenfor: ” Den utbetales kun mellom fylte 62 og 67 år. Etter det blir den regnet om til vanlig alderspensjon” sitat slutt. Dersom man jobber 60% mellom 62-67 år. Hva er fordel eller ulempe ved å benytte AFP samtidig kontra å benytte alderspensjon samtidig eller har det ikke noe å si?

        1. AFP for de som er født i 1962 eller etter, skal dekke det de får mindre i lønn ved at de må slutte i/redusere stillingen sin. Hvis de ikke reduserer stillingen, får de ikke AFP. Det går ikke an å kombinere alderspensjon med AFP.

  9. Det er fint og nyttig med pensjonsbloggen. Leser alltid den med interesse, og det gir som regel inspirasjon til å prøve å finne ut litt mer i dette kronglete pensjonslandskapet.
    Men bare en liten kommentar til begrepet “øker i verdi.” At noe øker i verdi høres jo flott ut, det er jo det man ønsker seg. Siden AFP-beholdningen øker med lønnsveksten 1. mai hvert år, stemmer det jo selvsagt at beholdningen øker. Men øker den nødvendigvis i verdi?
    Hvis lønnsveksten er lik prisstigningen, som jo kan tenkes, vil vel verdien være den samme. Hvis lønnsveksten er under prisindeksen, vil vel verdien ha minket, selv om beholdningen i kroner har økt.
    Det er i alle fall slik jeg forstår begrepet “øke i verdi.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *