Samordningsregelverk for deg som er født i 1954-1962

Eksempler på fordelingen av nye og gamle regler for ulike årskull. Illustrasjon: SPK

Det ligger et lovforslag til nye samordningsregler for dem som er født mellom 1954 og 1962 til behandling i Stortinget. Alle disse årskullene får overgangsregler, og de kan du lese mer om på spk.no.

Det er få pensjonstema som engasjerer like mye som samordning mellom folketrygd og tjenestepensjon. Det merker vi godt på Pensjonsbloggen, i våre sosiale kanaler og i media generelt. Du har sikkert sett avisartikler – for eksempel om folk som har jobbet etter at de har fylt 67, uten å være klar over at dette hadde betydning for størrelsen på pensjonen – på grunn av samordningsreglene.

Hva er samordning? Det kan du lese mer om her.

Fram til nå har de som er født i 1954 og etter manglet regelverk for hvordan folketrygden og den offentlige tjenestepensjonen skulle samordnes. Like før jul i fjor ble et forslag til nye samordningsregler sendt på høring, og i vår har de nye reglene blitt formulert i en lovproposisjon.

For å sikre at overgangen mellom nytt og gammelt regelverk skal bli mest mulig rettferdig, har regjeringen foreslått at det skal være overgangsregler. Disse reglene skal gjelde for årskullene 1954 til 1962. På spk.no har vi lagd en oversikt som viser deg hvordan den gradvise innføringen av samordningsreglene blir – alt basert på hvilket årskull du er født.

Er du eksempelvis født i 1954, får du 90 prosent gammelt samordningsregelverk og 10 prosent nytt. Er du født i 1962, får du 10 prosent gammelt samordningsregelverk og 90 prosent nytt. Du som er født i 1963 eller etter får 100 prosent nytt.

Hvordan slår det ut for deg?

Det kan du lese på spk.no.


Del dette:

Sissel Olsvik Vammervold er seniorrådgiver i kursavdelingen i Statens pensjonskasse. Hun holder hver uke kurs for å hjelpe SPKs medlemmer fra pensjonsforvirring til pensjonsforståelse.

4 thoughts on “Samordningsregelverk for deg som er født i 1954-1962

 1. Reise dere ikke rundt til bedrifter og snakker om dette, og at hvis noen har behov for individuell hjelp/samtale får det?

 2. Dere har en instruksjonsvideo om samordning, men den sier meg ingenting om hvorfor de som jobber etter 67 risikerer å få mindre pensjon. Kan dere lage en lettfattelig forklaring med tegninger om dette. Hadde vært fint med en tilsvarende video som den dere har for samordning generelt.

  1. Hei!
   Videoen er veldig forenklet og skal vise prinsippet med samordning. Du kan lese et blogginnlegg som går mer i detalj her: https://pensjonsbloggen.spk.no/samorordning-for-dummies/
   På spk.no kan du lese denne: https://www.spk.no/Ord-og-uttrykk-om-pensjon/samordning/

   Det blir veldig vanskelig å komme med mer konkrete eksempler siden samordningen slår ut forskjellig fra person til person.

   Her kan du lese om å jobbe etter 67: https://pensjonsbloggen.spk.no/jobbe-etter-67/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.