Påslagspensjon og innskuddspensjon – hva er egentlig forskjellen?
Begge er en form for sparing i prosent av lønn, og begge pensjonstypene kan tas ut fra fylte 62 år. Men der stopper likheten. Vi skal se nærmere på hva som egentlig er forskjellen på de to pensjonsmodellene.
Fra 2020 er ytelsespensjonen, altså alderspensjonen, fra offentlige tjenestepensjonsordninger det som kalles en «påslagspensjon». Opptjeningen er i prosent av lønn, og du tjener opp en pensjonsbeholdning. Men hva er egentlig forskjellen på dette og en innskuddspensjon?
Påslagspensjon i offentlig sektor
I påslagsmodellen er opptjeningen i prosent av lønn, og du får opptjening fra første krone. Ny alderspensjon skal tjenes opp med en grunnsats på 5,7 prosent av lønn i inntektsintervallet 0-12 ganger grunnbeløpet (G), og en tilleggssats på 18,1 prosent i inntektsintervallet 7,1-12 G. Satsen er lik for alle i offentlig sektor.
I påslagsmodellen opparbeider du deg, som i folketrygden, en pensjonsbeholdning. Pensjonsbeholdningen blir årlig regulert i takt med grunnbeløpet, og pensjonsutbetalingen er livsvarig. Alderspensjonen blir beregnet ved at pensjonsbeholdningen din blir delt på antall gjenstående leveår for ditt årskull (det som kalles levealdersjustering).
Dør du, tilfaller den oppsparte pensjonsbeholdningen fellesskapet. Dine etterlatte får, som i dag, eventuell pensjon basert på regelverket for ektefelle- og barnepensjon.
I motsetning til dagens regelverk for alderspensjon, beregnes alderspensjon fra påslagsordningen uavhengig av folketrygdens ytelser. Det vil si at ytelsen fra oss og folketrygden ikke skal samordnes.
Det er mulig å avtale sparing fra første krone i en innskuddsordning, men det er ikke vanlig eller påkrevd.
Innskuddspensjon i privat sektor
I en innskuddspensjon betaler arbeidsgiveren din et årlig innskudd i prosent av lønn. Pensjonspengene investeres i fond.
Innskuddssatsen kan utgjøre mellom 2 og 7 prosent av lønn inntil 12 G. For lønn mellom 7,1 og 12 G kan arbeidsgiver betale et tillegg på inntil 18,1 prosent av lønn.
Det er mulig å avtale sparing fra første krone i en innskuddsordning, men det er ikke vanlig eller påkrevd. Innskuddet settes inn på en pensjonskonto til hver enkelt ansatt.
Pensjonskontoen blir hvert år regulert i henhold til avkastningen på investeringen. Størrelsen på avkastningen avhenger av hvilken spareprofil du har valgt. Når du dør, blir det som er oppspart overført til dine etterlatte.
En innskuddspensjon må minst utbetales i 10 år (fra 67 år), men ønsket utbetalingstid bestemmes av den ansatte innenfor gitte rammer. Rammene er bestemt av regelverket for obligatorisk tjenestepensjon og de ulike leverandørenes betingelser.
Du bestemmer selv antall år pensjonen skal utbetales, men den må minst utbetales til du fyller 77 år. Pensjon fra en innskuddsordning gir altså ikke livsvarig utbetaling.
Kjapt oppsummert
Under har vi satt opp en skjematisk sammenligning mellom påslagspensjon og innskuddspensjon:
Påslagsmodell i offentlig sektor | Innskuddspensjon i privat sektor |
Opptjening fra første krone | Opptjening kan begynne fra første krone, men mange begynner opptjening når inntekten overstiger 1 G. |
Pensjonen blir sum av innbetaling til pensjonsbeholdning og G-regulering. | Pensjonen blir sum av sparebeløp på pensjonskonto og avkastning; ingen avkastningsgaranti. |
Felles forvaltning av pensjonsmidler. | Du må velge om du vil ha standard investeringsprofil eller om du vil gjøre egne investeringsvalg. |
Ved dødsfall går pengene tilbake til fellesskapet – det vi kaller dødelighetsarv. | Ved dødsfall går pengene til dine etterlatte. |
Offentlig tjenestepensjon er en pensjonspakke som inkluderer etterlattepensjon, uførepensjon og AFP. | Pensjonsavtalene i det private er ulike. Det er mulig å kjøpe tilleggsdekninger som uførepensjon og etterlattepensjon. Inkluderer ikke alltid AFP. |
Prinsippene i pensjonsordningen fastsettes av partene i arbeidslivet (eller er lovfestet som i staten). | Prinsippene i pensjonsordningen er bedriftsspesifikk. |
Utbetalingen er livsvarig. | Du kan selv bestemme selv bestemme utbetalingslengde ut fra gitte rammer. |
Hvis du har minst et års samlet tjenestetid, har du rett til alderspensjon fra påslagsordningen. | Dersom du har jobbet i en virksomhet i minst 12 måneder, får en med deg pensjonsrettighet i form av et pensjonskapitalbevis. |
Pensjon er et viktig ansattgode. Dersom du skal skifte jobb er det viktig at du er bevisst på at pensjon også er en del av lønnspakken. Pensjon er tross alt lønnen du skal leve av når du trer inn i pensjonistenes rekker.
Lene Schjerven er seniorrådgiver i fagseksjonen i Statens pensjonskasse.