Overgangen fra avtalefestet pensjon (AFP) til ordinær alderspensjon ved fylte 67 år

Gammel mann ser over pensjonsutbetalingsslippen
Har du AFP og blir snart 67 år, og lurer på hva som skjer og hva du skal gjøre? Foto: iStock

AFP er en tariffestet avtale, og er i det offentlige et alternativ for de som ønsker å trappe ned eller avslutte sitt yrkesaktive liv mellom 62 og 67 år. Når du fyller 67 omgjøres AFP til ordinær alderspensjon.

Det er vi i Statens pensjonskasse som regner om AFP til alderspensjon for våre medlemmer. Alderspensjonen regnes ut etter den opptjeningen du hadde på det tidspunktet uttaket av AFP startet. Første utbetaling er måneden etter fylte 67.

Må jeg gjøre noe selv?

Selv om vi automatisk omregner din AFP til alderspensjon, er du selv ansvarlig for å søke og starte uttaket av pensjonen din fra Folketrygden. Det er ikke mulig å motta alderspensjon fra SPK uten å samtidig ta ut pensjon fra folketrygden.

Dersom du glemmer å søke om pensjon fra folketrygden, kommer det heller ingen utbetaling fra oss. I praksis merker du kjapt om du har glemt dette, ettersom du da ikke vil motta noe pensjon i første måned etter fylte 67.

For å starte uttaket fra folketrygden, logger du inn på din side på nav.no og navigerer deg til Din pensjon. Der finner du søknadsskjemaet. Du bør søke opptil tre måneder før ønsket uttak.

Mottakere av 100 prosent AFP – overgang ved 67 år

Går du fra 100 prosent AFP til alderspensjon, trenger du kun starte uttaket av pensjonen din fra folketrygden. Resten skjer automatisk.

Mottakere av delvis AFP – overgang ved 67 år

Dersom du mottar eksempelvis 20 prosent AFP, og er i 80 prosent medlemspliktig stilling i det du fyller 67 år, må vi få beskjed fra arbeidsgiver dersom du ønsker å bli fulltidspensjonist. Dette gjøres ved at du sier opp resttillingen din, og arbeidsgiver sender pensjonsmelding til oss. Hvis ikke, blir kun den 20 prosenten med AFP omregnet til alderspensjon.

Også i disse tilfellene må du huske å starte uttaket ditt fra folketrygden. Uttaket fra folketrygden må være minimum like stort som prosenten du skal ha i alderspensjon. Det betyr at ved uttak av 20% alderspensjon fra SPK må du samtidig ta ut 20% pensjon fra folketrygden.

Lær mer om din pensjonsordning

SPK tilbyr en rekke skreddersydde kurs for deg som ønsker å lære mer om din pensjonsordning. Se vårt kurstilbud på spk.no/kurs-og-foredrag

Del dette:

Publisert i AFP

36 thoughts on “Overgangen fra avtalefestet pensjon (AFP) til ordinær alderspensjon ved fylte 67 år

 1. Jeg har nå 60% jobb, 40% AFP. Har tenkt å fortsette å jobbe 60% etter fylte 67, hvis jeg ikke taper på det. Har lest at man mister deler av pensjonen i SPK om man fortsetter å jobbe etter 67, men har ikke klart å forstå hvordan dette fungerer. Er det mulig å jobbe 60/40 etter 67, uten å få mindre pensjon fra SPK?

 2. Jeg er 66 år og gikk av med 100% AFP ved 62. Ble noe forvirret av denne artikkelen. Det står: Hår du fra 100% AFP til alderspensjon trenger du kun starte uttaket av pensjonen din fra folketrygden. Resten skjer automatisk. Mitt spørsmål er: Hva må jeg i mitt tilfelle konkret gjøre selv før jeg blir 67?

  1. Hei, Pål Magne! Ved fylte 67 år går din AFP over til alderspensjon fra Statens pensjonskasse. Første utbetaling av alderspensjon er første måned etter fylte 67, og forutsetter at du samtidig tar ut pensjon fra folketrygden. Pensjonen fra Folketrygden må du starte utbetalingen av selv, dette skjer ikke automatisk. I henhold til NAVs nettsider bør du søke om pensjon fra folketrygden tre måneder før ønsket utbetaling. Søknadskjema finner du under «din pensjon» på nav.no. Uttaksgraden av pensjon fra folketrygden må tilsvare pensjoneringsgrad, altså 100 prosent når du skal være fulltidspensjonist.

   Vennlig hilsen, Stine Børset/Statens pensjonskasse

 3. Jeg jobber i kriminalomsorgen og har særaldersgrense på 60 år. Jeg er født i 1965.
  Jeg har pr idag 28 år i denne stillingen, men reduserte min stilling til 50 % for 5 år siden og går pr idag 50 %, men har en 50 % stilling uten OTP. (KUN 1 ANSATT)
  Jeg har altså 7 år igjen til pensjonsalder. (På 60 år)
  Må jeg tenke på å gå over i en 100% så fort som mulig eller kan jeg vente til jeg blir 59 år?
  Hva er ulempene ved å gå 50 % i staten frem til 60 år?
  Takker for innspill da dette er viktig for meg.

 4. Hei, jeg fikk i dag brev fra nav om å søke alderspensjon, da jeg fyller 67 i slutten av mai 2019. Jeg søkte og svarbrevet kom tvert og der står det at min alderspensjon blir mye lavere enn det jeg hittil har mottatt fra SPK. Kan det være riktig? Jeg har vært av den formening at min utbetalte pensjon skulle gå opp etter fylte 67 år. Jeg har hatt AFP i 4 år, siden jeg fylte 62 og har opptjening i jobb i mer enn 30 år i statlig sektor.
  Mvh Randi Moxnes Karlsen

   1. Jeg er av akkurat samme karegori som Randi og er svært inneressert i svaret fra SPK på hennes spørsmål ang det svaret hun fikk ang hennes reduserte alderspensjon (fra folketrygden) Regner med at svaret fra SPK er at det blir en samkjøring som gjør at pensjonen blir den samme evt noe høyere ved alderspensjon ved 67.

 5. Hei, jeg er sikker på at dette problemet opptar flere enn meg. Jeg vil gå ned med brutto nesten kr 10.000,- pr måned – men har sendt inn klagebrev til NAV med dokumenterte tall.
  Mvh Randi MK

 6. Nå har jeg logget meg inn for å finne ut hva jeg får i pensjon fra fylte 67 år, helt uten å få svar på noe som helst! Helt kaos dette.
  Mvh
  Arve Hongslo

 7. Hei. Jeg har aldri hørt at det skulle ha vært noen vanskeligheter ifm overgang fra AFP og til alderspensjon gjennom SPK. Tvert imot, som du sier forventer jeg samme eller noe høyere pensjon fra 67. Jeg har sammenhengende tjeneste siden 1971 og ansiennitet i SPK fra 1973. Kanskje du har noen års avbrudd eks ifm barn..som trekjer ned? Mvh Pål.

 8. Ja, på NTNU de siste 23 årene og før det i skoleverket, mens skoleverket også var i statssystemet, 15 år der også. Ansiennitet fra 1978 da jeg startet å jobbe etter endt utdanning. AFP 100% fra 62 år for 4 år siden.

  1. Da må det være noe som er feil. Har du fått oversikt fra SPK om din ansinitet? Isåfall skulle det også være registrert hos NAV. Jeg har vært i Forsvaret hele mitt arbeidsliv fra jeg var 18 til 62 (ikke særaldrsgrense da jeg de siste årene var siviltansatt i Forsvaret som seniorkonsulent. Hos SPK var/er alt helt riktig registrert, så du skal se at de sitter med «nøkkelen» og at din ansinitet er riktig registrert der.

 9. Ja, det må da være en feilberegning hos NAV. Har alle oversikter fra SPK. Derfor har jeg da også klaget til NAV. Satser på at de retter opp og hvis ikke, da går jeg videre med saken.
  Mvh Randi MK

  1. Huff, så unødvdendig og slitsomt. Men så lenge alt er rett registrert så ordner det seg, helt sikkert. Du vil jo ha SPK, som har alt rett registrert..
   Mvh Pål MJ

  1. Vil bare gjøre oppmerksom på at når dere søker og får innvilget pensjon fra NAV/Folketrygden, så gjelder svaret dere får pensjon fra folketrygden. I tillegg får dere ettterhvert et svar fra Statens pensjonskasse, og der vil det stå hva tjenestepensjonen er. Det er summen av disse to pensjonene som er samlet alderspensjon.

   1. Supert, fikk også et svar via Mail med de korrekte beløpene som gjelder meg!
    Takk for god oppfølging!
    Mvh Randi MK

   2. Betyr det at svaret fra Statens pensjonskasse kommer automatisk, uten at jeg trenger å foreta meg noe ovenfor Statens pensjonskasse?

 10. Det er opplyst at de som er født i 1958 har en garanti i for levealdersjustering. Dersom de velger å gå av med AFP som 62 åring vil de fortsatt fp 66% av sluttlønna i pensjon ved fylte 67 år?

  1. Takk for godt spørsmål.
   Forutsatt full opptjening når du går av med AFP som 62-åring har du din individuelle garanti om 66% av pensjonsgrunnlaget ditt når du fyller 67.

   Stine/Statens pensjonskasse

   1. Det er noe jeg ikke forstår i forhold til afp uttak før 67 opp mot garantien på 66%. På spk.no står dette: Vilkåra er at du har full opptening og tek ut alderspensjon frå folketrygda og SPK samtidig frå 67 år eller seinare. På afp.no står dette: Ønsker du å ta ut AFP må du samtidig ta ut alderspensjon fra folketrygden. Kan du ta ut afp feks ved 62 år uten å ta alderspensjon fra folketrygden slik at du likevell har rett til garantien på 66% ved 67 år npr du tok ut afp som 62 åring?

 11. Dersom man ikke har full opptjening, 30 år, men har 66% individuell garanti… Regner man da 66% av bruttolønn ved avgang, dividert med 30(år) og deretter gange med antall år man har jobbet 100%?

 12. Hei!
  Har nettopp fyllt 62. Statsansatt. Lurer på å ta ut folketrygden samtidig som jeg fortsetter i 100% stilling frem til 64 år. Da går jeg over på full AFP frem til 67. Blir dette dårlig valg eller skal jeg vente med folketrygden til 64 år. Hvordan slår dette ut på pensjonen min ved fylte 67år. Har full opptjening

 13. Er 66 år, har gått på 100% Afp frå jeg var 65 (60 %- 40 % fra 63 til 65) Jeg er kommunepolitiker og har møtegodtgjørelse på ca. 40.000kr i året. Jeg har nå fatt etteroppgjøret for 2017. Må da betale tilbake tilsvarende beløp som min møtegodtgjørelse. Dette synes jeg selvfølgelig er urettferdig. Men da er mitt spørsmål : Når jeg blir 67 blir det også trekk i min alderspensjon når jeg har inntekt ved siden av pensjon. Blir min alderspensjon like stor som min AFP I DAG?

  1. Hei, Nils Ove! Du kan lese mer om:

   Når det gjelder hvor stor din alderspensjon blir ved 67, må jeg nesten be deg om å ta kontak med vårt kundesenter. De har muligheten til å slå opp din historikk hos oss og gi deg et godt svar. Du når kundesenteret vårt på e-post, chat eller telefon: https://www.spk.no/Kontakt-oss/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.