Overføringsavtalen kan redde deg
Det er ikke så mange av oss som kommer til å bli hedret for lang og tro tjeneste i samme jobb. Gullklokkenes tid er forbi. Men heldigvis sørger overføringsavtalen for at opptjeningstiden vi har i fra de forskjellige jobbene i det offentlige slås sammen. Foto: istock
Har du offentlig tjenestepensjon? Er du en av dem som har hoppet mellom mange ulike jobber i løpet av et langt yrkesliv? I så fall betyr det at du har litt pensjonsopptjening her og litt pensjonsopptjening der. Og dersom du lurer på om det egentlig betyr at du bare får litt herfra og litt derfra i pensjon, kan du ta det med ro.
Takket være overføringsavtalen blir de ulike periodene slått sammen. Det er viktig når pensjonen din skal regnes ut.
Hva overføringsavtalen er?
Den norske overføringsavtalen er en avtale som er inngått mellom Statens pensjonskasse og andre leverandører av offentlige tjenestepensjonsordninger.
Har du vært medlem av flere offentlige tjenestepensjonsordninger vil overføringsavtalen sikre at de ulike periodene blir slått sammen. Den samlede opptjeningstiden din blir overført til den siste ordningen du har vært medlem av, og utbetalingen skjer etter reglene i denne siste ordningen.
Disse pensjonsordningene er med i overføringsavtalen.
Hvorfor opptjeningstiden din er viktig?
Det er fordi offentlig tjenestepensjon er ytelsesbasert. Det betyr at du får en avtalt prosent av sluttlønnen din i pensjon, forutsatt at du har full opptjening (det vil si 30 år, om du jobber i det offentlige når du pensjonerer deg – og 40 år, om du ikke jobber i det offentlige når du tar ut pensjon, men har en pensjonsrett som du har opparbeidet deg fordi du tidligere har vært med i en offentlig tjenestepensjonsordning).
Har du ikke full opptjening, blir pensjonen din redusert. Og har du mindre enn tre års samlet opptjening faller pensjonsrettighetene dine bort.
Når opptjeningstiden fra flere ulike arbeidsforhold slås sammen, kan det for eksempel bety at du har full opptjening, selv om du bare har jobbet 15 år i din nåværende jobb – fordi du også har hatt andre arbeidsforhold som til sammen gir deg de 15 årene du «mangler». Og om du går over i en jobb med rett til medlemskap i en offentlig pensjonskasse, etter å ha jobbet i det private, kan det hende du har tjenestetid fra tidligere arbeidsforhold som gjør at opptjeningen din ikke starter på null.
Takket være overføringsavtalen blir de ulike periodene slått sammen. Det er viktig når pensjonen din skal regnes ut.
Hvordan finner du ut om alle arbeidsforhold er registrert?
Dersom du bare har jobbet i virksomheter som gir medlemskap i Statens pensjonskasse, kan du gå inn på spk.no og logge deg inn på Min side. Der skal du finne all tjenestetid fra alle arbeidsgivere du har jobbet for. Det er ditt ansvar å sjekke at alt er med. Så om du ser noe som mangler, eller er feil, må du få den aktuelle arbeidsgiveren til å innrapportere korrigeringen.
Dersom du har hatt jobber som har gitt medlemskap i andre offentlig tjenestepensjonsordninger, må du kontakte den, eller de, pensjonsordningene det gjelder, for å få oppgitt hva de har registrert på deg.
Hva skjer når du skal pensjonere deg?
Enten du er i en offentlig stilling, eller har rettigheter du har opparbeidet deg fra tidligere arbeidsforhold, må du si fra til den siste offentlige arbeidsgiveren din når du skal pensjonere deg. Når arbeidsgiveren har sendt inn en pensjonsmelding, og denne skal behandles, finnes det en fellesfunksjon mellom ordningene i overføringsavtalen som gjør at den som behandler saken din får opp alle dine tjenesteforhold i alle ordninger som inngår i avtalen.
… Forutsatt at alle tjenesteforholdene dine er registrert.
Vi forvalter pensjonsrettigheter for 1 300 virksomheter og over én million nordmenn som jobber eller har jobbet i det offentlige.Vi gjør pensjon enkelt slik at du kan ta gode valg.