Sivert (24): – Vi snakker ikke om pensjon i vennegjengen
Skal du begynne i din første faste jobb? Det er mye å lære om pensjon og hva som omfattes av en pensjonsordning. Bare begrepet «offentlig tjenestepensjon» høres så komplisert ut at folk mister tråden. Vi har tatt en pensjonsprat med en helt fersk lærer og det viser seg at Sivert og kameratene hans sjelden snakker om pensjon.
Nyutdannede Sivert Høyum begynner i sin første faste jobb i disse dager. Han er 24 år og har de siste årene studert i Bergen og er nå nyutdannet adjunkt med opprykk i spesialpedagogikk.
Vi traff Sivert i Oslo mens han nøt han de siste feriedagene før oppstarten i ny jobb på Klemetsrud i Oslo. Både Siverts far og bonusmor jobber som lærere i videregående skole. Søsteren hans er halvveis i studieløpet for å bli grunnskolelærer og flere tanter og onkler jobber også som lærere. En skikkelig lærerfamilie, altså.
Den første faste jobben
I midten av august skal Sivert starte i jobben på 7. trinn ved Klemetsrud skole i Oslo. Dette er en barneskole i bydel Søndre Nordstrand med litt over 250 elever og 40 ansatte. Undersøkelser viser at elevene som går der trives og at de foresatte er fornøyde med skolen. Sivert ser fram til å bli kjent med elevene og sin nye arbeidsplass.
Selv om Sivert nettopp er ferdig med studiene er ikke lærerjobben helt ukjent for ham.
– Jeg har jobbet som lærer og spesialpedagog under hele studietiden i Bergen, forteller han.
Flere tusen timer er brukt på jobb ved siden av studiene og Sivert er glad for at han har med seg såpass mye erfaring. Han har jobbet mye med oppfølging av elever med spesielle behov og har fungert som fast kontaktperson for enkeltelever som trenger litt ekstra oppfølging.
Jobben ved Klemetsrud skole passer midt i blinken for Sivert. Omtrent halvparten av elevene på Klemetsrud har minoritetsspråklig bakgrunn. Skolens fokus ligger på raushet, vennskap, tilhørighet og fellesskap.
– Dette er verdier som er viktige for meg også. Jeg liker å jobbe med ungdom som trenger litt ekstra motivasjon og veiledning, sier han.
Sivert har, til tross for sin unge alder, en lang yrkeskarriere å se tilbake på. Han startet som ekstrahjelp i butikk i 12-årsalderen og har hatt sommer- og helgejobber gjennom hele ungdomstiden.
Hvorfor valgte du nettopp læreryrket?
– Ja, det var i hvert fall ikke på grunn av pensjonen, sier Sivert og smiler.
Ettersom Sivert har jobbet deltid gjennom hele studietiden i Bergen, har han fått god erfaring med skolen som arbeidssted. Han har blant annet hatt ansvar for oppfølging av enkeltelever som har trengt litt ekstra støtte i skolearbeidet.
Vi kommer inn på temaet pensjon som er en del av det å begynne i fast jobb for første gang.
– Pensjon er noe jeg omtrent ikke har tenkt på i det hele tatt. Jeg har jo hørt at det er bra å være ansatt i offentlig sektor, men utover det vet jeg egentlig ikke forskjellen på de ulike pensjonsordningene, sier Sivert.
I samtalen kommer vi inn på forskjellen mellom offentlig og privat tjenestepensjon. Reformer i regelverket de siste årene har gjort pensjonsordningene i privat og offentlig sektor er likere enn de var tidligere. I offentlig sektor hadde vi før det som kalles bruttopensjon, altså at man er sikret en viss prosentdel av lønnen sin når man blir pensjonist. Fra i år begynner også offentlig ansatte født i 1963 eller etter å opptjene pensjon i en pensjonsbeholdning, som er ganske lik innskuddspensjonen i privat sektor.
Pensjonsbeholdningen øker for hvert år i arbeid
– Jeg har selvsagt sett at det står i stillingsannonsene at det «trekkes 2% til Statens pensjonskasse» uten at jeg har tenkt noe mer over hva de pengene går til.
Når vi forklarer Sivert at de to prosentene kun er en liten brøkdel av det som betales inn til hans pensjonsbeholdning, blir han positivt overrasket.
– Jeg har ikke tenkt på at kommunen der jeg er ansatt i tillegg betaler inn et ganske høyt beløp årlig til min pensjonsbeholdning, sier han.
Til sammen utgjør innbetalingen fra arbeidsgiver og den såkalte toprosenten et personlig pensjonsinnskudd – altså bidrag til det som til slutt utgjør pensjonen til Sivert når han i fremtiden bestemmer seg for å ta ut pensjon.
«Folk i tjueårene snakker ikke om pensjon»
Foto: Sivert Almvik/SPK
Sivert kan fortelle at pensjon ikke er et tema i vennegjengen, selv om kompisene generelt er opptatt av å trygge fremtiden i form av investeringer og boligkjøp.
– Det er nesten litt rart at vi snakker om sparing og investeringer uten å være innom temaet pensjon og pensjonsopptjening. De fleste av oss føler kanskje at vi ikke trenger å tenke på slikt før mye senere i karrieren, sier han.
– Jeg skjønner nå at det er smart å sette seg inn i pensjonsordningen min og sjekke hva som er inkludert utover selve alderspensjonen, sier Sivert.
Det er vi helt enig i og oppfordrer Sivert til å følge med på pensjonsopptjeningen sin på nettsidene våre. Opptjeningen oppdateres når et år har gått, så Siverts opptjening vil først være synlig når han logger inn på spk.no til neste år.
Offentlig tjenestepensjon er mer enn bare alderspensjon
Sivert en aktiv mann som liker å være på tur og holde seg i form. Han håper det blir muligheter for friluftsliv og utendørsaktiviteter sammen med elevene fremover.
– Nå når jeg skal begynne i min første fast jobb, føler jeg at voksenlivet setter i gang for alvor, sier Sivert.
En del av det å bli ordentlig voksen er å sjekke forsikringene sine. For å få god oversikt over rettigheter og muligheter i tjenestepensjonsordningen, oppfordrer vi Sivert og andre unge til å melde seg på kurs hos oss.
Rettigheter som mange ikke er klar over er knyttet til hva som skjer dersom man skulle få en yrkesskade og i verste fall bli ufør. I Norge er de aller fleste sikret en viss inntekt fra folketrygden (NAV) dersom de blir uføre over 50 prosent. Et medlem i Statens pensjonskasse har i tillegg ekstra sikkerhet dersom uføregraden er mellom 20 og 50 prosent. Det betyr mye hvis man får en varig skade som ikke gir uførepensjon gjennom NAV.
En annen rettighet som kan være viktig å kjenne til hvis Sivert etter hvert vil etablere familie, er at både barn og partner er dekket gjennom etterlattepensjon.
– Det er ikke noe man vil tenke på nå, sier han. Sivert forteller at det er trygt å vite med tanke på økonomisk sikkerhet. Han understreker at dette skal han undersøke nærmere.
En annen del av pensjonsordningen Sivert ikke kjente så godt til, er muligheten til å få boliglån i Statens pensjonskasse.
– Foreløpig bor jeg i kollektiv og kommer nok til å gjøre det en stund fremover, sier Sivert.
– Men det er nok ikke lenge til jeg skal ut på boligmarkedet. Da kan det være aktuelt å søke om boliglån i SPK som et alternativ til å snakke med banken, fortsetter han.
– Jeg har lært mye nytt i dag og vi får se hva som skjer fremover. Nå gleder jeg meg først til å sette i gang på Klemetsrud skole og bli kjent med kolleger og elever der, avslutter Sivert.
Vi ønsker Sivert og alle andre lærere som begynner nytt skoleår i disse dager LYKKE TIL!
Hilde er kommunikasjonsrådgiver hos oss. Hun jobber med klart språk og er opptatt av å gi god og forståelig informasjon om pensjon til medlemmene og medlemsvirksomheten våre.