Video som forklarer ny offentlig tjenestepensjon på en enkel måte

Blogginnlegg og fagartikler er vel og bra. Men noen ganger er det best å få kompliserte ting forklart muntlig.

Vi har publisert flere saker om ny offentlig tjenestepensjon her på Pensjonsbloggen. Og vi har flere saker på hovedsiden vår, spk.no. Vårt mål er at du, som medlem av Statens pensjonskasse, skal ha muligheten til å sette deg inn i endringene som er på gang og hvordan det kan påvirke deg.

Ikke bare er det et mål, men det er plikt vi har ovenfor våre medlemmer (og samfunnet for øvrig). Lyd og bilde er en effektiv måte å gjøre det på for oss, i tillegg til tekst. Og det er forhåpentligvis noe du får god nytte av fremover.

«Jeg er født i 19xx, hva vil skje med meg?»

Det er Hilde Wærness Jensen, fagsjef i bedriftspensjon her i SPK, som forteller deg om den nye offentlige tjenestepensjonen. Så du på God Morgen Norge på TV2 for noen år siden eller i Aftenposten, har du sikkert sett henne før der. Hun er en av de største ekspertene på offentlig tjenestepensjon i Norge.

Ikke bare for årskullene 1963 og etter

Vi har lagt merke til at mange spør «jeg er født i 19xx, hva vil skje med meg?» i sosiale medier og her på Pensjonsbloggen. Selv om ny offentlig tjenestepensjon skal gjelde alle som er født fra og med 1963, har vi valgt å ha med eldre årskull. Det gjør vi for å synliggjøre hvordan den nye og gamle ordningen vil fungere i fremtiden. De forskjellige regelverkene vil leve side om side i mange år fremover.

«Velg den videosnutten som passer for deg»

Videoen ligger på YouTube (du kan også se den øverst i blogginnlegget), og vi har lagd et enkelt menysystem som gjør at du kan klikke deg dit du ønsker. Menysystemet finner du i videobeskrivelsen og som en festet kommentar (som alltid vil ligge øverst i kommentarfeltet).

Temaene er:

 • Det norske pensjonssystemet (00:30)
 • Alderspensjon for deg som er født i 1963 eller senere (01:10)
 • AFP for deg som er født i 1963 eller senere (02:18)
 • Alderspensjon for deg som er født fra og med 1954 til og med 1958 (03:31)
 • Alderspensjon for deg som er født fra og med 1959 til og med 1962 (04:00)
 • AFP for deg som er født fra og med 1954 til og med 1962 (04:42)
 • Alderspensjon og AFP for deg som er født i 1953 eller tidligere (05:21)
 • Hvor finner jeg mer informasjon? (06:07)

Klikker du på lenkene over blir du sendt til rett sted i videoen på YouTube.

Del dette:

4 thoughts on “Video som forklarer ny offentlig tjenestepensjon på en enkel måte

 1. Videoen om AFP for de som er født mellom 1954 -1962. Videreføres greit nok.
  Men SPK villeder på den måte, ved å si at dersom du har inntekt over kr 15 000 vil det bli avkortning på pensjonen din. Men det gjelder ikke all inntekt. Det gjelder vel kun ved arbeidsinntekt/ pensjonsgivende inntekt. Annen inntekt som f.eks utbetaling av pensjon fra IPS ikke reduserer pensjonen.

 2. Hvorfor er det viktig og ta ut alderspensjonen fra folketrygden samtidig som den offentlige pensjonen når man er født mellom 1954 og 1958?
  Trodde man da mistet garantien for å få 66% prosent av sluttlønn når man ble 67 og pensjonene samordnes?
  Har særaldersgrense.

  1. De med rett til særalder har pensjonsalder før 67 år. Før 67 år utbetales pensjonen i sin helhet fra den offentlige tjenestepensjonsordningen. De med rett til særalder har anledning til samtidig å disponere ytelsene fra folketrygden, men det er ikke et krav om samtidig uttak av folketrygden.

   Fra 67 år blir alderspensjonen et produkt av alderspensjon fra folketrygden og alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen. For utbetaling av alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen kreves det også samtidig uttak av alderspensjon fra folketrygden. Alderspensjon fra folketrygden og alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen samordnes slik at man ved full opptjening (30 år) får utbetalt 66%. Dersom man har disponert folketrygden før 67 år forsvinner garantien på 66%. Årsak til det er at vi, i samordningen, tar utgangspunkt i den utbetaling folketrygden ville gitt med samtidig uttak.

   Lene/Statens pensjonskasse

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.