Pensjonsmyte 1: «Jeg taper pensjon om jeg jobber etter 67»

Sjokkert eldre dame ser rett inn i kamera. Foto
Foto: iStock

Det finnes mange myter om pensjon. Noen av dem stemmer ikke for deg som er født etter 1962. Her ser vi på myten om at man taper tjenestepensjon hvis man jobber etter 67 år.

Svar:

  • Nei, dette stemmer ikke. Du som er født etter 1962 kan jobbe så lenge du vil uten at tjenestepensjonen blir redusert. Du fortsetter å tjene opp pensjon mens du jobber, så pensjonen øker for hver måned du jobber.

I 2020 kom det nye pensjonsregler for offentlig ansatte født etter 1962. De nye reglene betyr at vi tjener opp til alderspensjon på en nye måte, og at offentlig tjenestepensjon er ganske annerledes enn før. For de som er født etter 1962, vel å merke.

Mer om jobb og pensjon:

Offentlig tjenestepensjon for alle som er født før 1963 garanterer en viss prosentandel av lønna i alderspensjon (med full opptjening i 100 prosent stilling). Garantien gir opp mot 66 prosent av sluttlønna og gjelder samlet utbetaling fra offentlig tjenestepensjonsordning og folketrygden. Det som kan skje med pensjonen for denne aldersgruppa, er at pensjonen fra folketrygda blir så stor at den alene dekker hele garantibeløpet. Da blir tjenestepensjonen redusert.

Du som er født etter 1962 har ikke denne garantien. Det betyr at utbetalinga av pensjon fra folketrygda og offentlig tjenestepensjon ikke lenger sees under ett, og at du får utbetalt tjenestepensjonen din uansett hvor lenge du jobber.

Du kan jobbe så mye og så lenge du vil opp mot den vanlige aldersgrensa i staten og fortsatt tjene opp til alderspensjon (i teorien helt til du blir 75 år). Det er også mulig å ta ut alderspensjon og jobbe fullt ved siden av uten at pensjonen blir avkorta.

På spk.no kan du lese mer om hvordan du tjener opp til alderspensjon. Bruk pensjonskalkulatoren vår for å se når du kan gå av med alderspensjon og hvor mye du kan forvente å få utbetalt: