Gift, partner eller samboer – rettigheter ved dødsfall

Verdt å vite før du leser. Blogginnlegget er skrevet for en stund siden. Det kan ha skjedd endringer i pensjonsregelverket som ikke omtales her. Finn mer oppdatert info på Pensjonsbloggens forside eller spk.no. God lesing!
Det er forskjeller i dine rettigheter hvis du er samboere eller gift/registrert partner. Her får du vite hva det kan bety for deg. Foto: iStock.
Det er forskjeller i dine rettigheter hvis du er samboer eller gift/registrert partner. Her får du vite hva det kan bety for deg. Foto: iStock.

Det hender bekymrede medlemmer ringer oss og spør om hva som vil skje med pensjonene hvis den ene i et ekteskap, registrert partnerskap eller samboerforhold dør. Vil den som sitter igjen ha økonomi til å beholde huset og klare alle utgiftene? Er det forskjell i pensjonen om du er gift, registrert partner eller samboer?

Ønsket om å sikre den som lever lengst er stor, men hva bør du være oppmerksom på? Når det gjelder arv og skifte er det til dels store forskjeller om du er gift, registrert partner eller samboer.

Her er det viktig å opprette samboeravtale og testament for å sikre hverandre. Men så spørs det. Har du som etterlatt noen rettigheter til pensjon hvis samboeren din dør før deg?

Her er det forskjell på hvilke rettigheter du har i folketrygden og hos oss.

Forskjellige begreper som betyr det samme

I folketrygden brukes begrepet gjenlevendepensjon, mens hos oss heter det etterlattepensjon om rettighetene både til ektefelle og avdødes barn, og ektefellepensjon om pensjon til gjenlevende ektefelle.

Det er greit å vite at begrepene gjenlevendepensjon og etterlattepensjon betyr det samme.

Rettigheter i folketrygden

Hvis du er gift eller i partnerskap og har vært det i mer enn 5 år før dødsfallet har du rett til gjenlevendepensjon i folketrygden. Hvis dere har felles barn har du rett selv om ekteskapet har vart mindre enn 5 år.

Hvis du er samboer har du kun rett til gjenlevendepensjon hvis dere har felles barn. I tillegg må det være registrert at dere bodde sammen ved dødsfallet.

Nav.no kan du lese mer om hvilke rettigheter du har.

Inntekt påvirker pensjonen

En gjenlevendepensjon i folketrygden blir redusert hvis du selv har inntekt eller pensjon. Det kan i mange tilfelle ende med at det ikke blir noen utbetaling av gjenlevendepensjon fra folketrygden.

For at det skal bli noen utbetaling av gjenlevendepensjon fra folketrygden, må din ektefelle ha vesentlig høyere inntekt eller pensjon enn det du har.

Det gis pensjon til avdødes barn. Hovedregelen er til 18 år, men kan i noen tilfeller ytes til fylte 20 år. Det er ingen forskjell om avdøde var gift eller samboer eller alene. Hvis avdøde hadde et barn er barnepensjonen 40 prosent av et grunnbeløp, det vil si 37 000 kroner i året.

Det har nettopp kommet en rapport om hva som kan skje med rettigheter til gjenlevende i folketrygden nå etter pensjonsreformen og hvordan de skal sees i sammenheng med egen pensjon. (Rapporten omtaler ikke etterlatteytelser i offentlig tjenestepensjon).

Er du samboer har du ikke rett til ektefellepensjon.

Rettigheter i Statens pensjonskasse

Hvis du er gift eller i registert partnerskap har du rett på ektefellepensjon hvis din ektefelle eller partner dør før deg. Det forutsetter at din ektefelle eller partner er medlem i Statens pensjonskasse. Du trenger ikke være medlem.

Størrelsen på en ektefellepensjon oss er avhengig av flere faktorer. Både når avdøde ble medlem, når dere ble gift eller inngikk partnerskap og når etterlatte er født. Ønsker du å lese mer om ektefellepensjon kan du se på spk.no, eller ta kontakt med vårt kundesenter.

Vær oppmerksom på samboerfella

I motsetning til folketrygden har du bare rett til ektefellepensjon fra Statens pensjonskasse hvis du er gift eller partner med avdøde. Hvis du er samboer har du ikke noen rettighet til ektefellepensjon etter din avdøde samboer.

Hvis dere bestemmer dere for å gifte dere eller inngå partnerskap er du sikret ektefellepensjon med en gang hvis din ektefelle er frisk. Hvis din ektefelle dør før dere har vært gift i et år og dødsfallet skyldes en sykdom en av ektefellene eller begge visste om før ekteskapet ble inngått, vil det heller ikke bli noen ektefellepensjon. Når særlige grunner taler for det, kan det likevel innvilges pensjon i disse tilfellene.

Barn av samboere har rett på etterlattepensjon

Hvis dere som samboere har barn sammen, vil de ha rett på etterlattepensjon. Barn under 20 år har samme rettigheter enten foreldrene er gift eller samboere. Her er det vesentligste at avdøde forsørget barna.

Barn under 20 år har rett på 15% av avdødes pensjonsgrunnlag i årlig pensjon hver. Forutsatt at avdøde ville oppnådd 30 års medlemskap i SPK.

Verdt å vite før du leser. Blogginnlegget er skrevet for en stund siden. Det kan ha skjedd endringer i pensjonsregelverket som ikke omtales her. Finn mer oppdatert info på Pensjonsbloggens forside eller spk.no. God lesing!

9 thoughts on “Gift, partner eller samboer – rettigheter ved dødsfall

 1. Hei Tone
  Fint at dere startet bloggen, den er etterlengtet og høyst relevant. Jeg kommer til å kommentere de meldingene som blir lagt ut i beste mening. Artikkelen blander litt på begrepene i det dere bruker både etterlattepensjon og ektefellepensjon. Overskriften er litt lite i samsvar med teksten i det leseren blir henvist videre. Dersom jeg hadde 500 000 kr i pensjonsgrunnlag og dør. Kona har kr 450 000.- i lønn. Får hun etterlattepensjon fra SPK?

  1. Hei!
   Vi skal ta til oss dine kommentarer om begrepsblanding og lenking videre i blogginnleggene vi skriver.

   Du finner svar på dine spørsmål på våre nettsider: https://www.spk.no/Pensjon/etterlattepensjon/ektefellepensjon/Rett-til-ektefellepensjon/

   Når det gjelder utregninger må du ta kontakt med vårt kundesenter for å få et svar. Vi trenger mer informasjon enn hva du har gitt her, og det er mange faktorer å ta hensyn til. Kundesenteret vårt når du på: https://www.spk.no/Kontakt-oss/

 2. Tusen takk for tankevekkende og nyttig blogginnlegg! Visste ikke at du har blitt pensjonist! Du må være den sprekeste pensjonisten noensinne! Tusen takk for supergodt samarbeid. Nå må jeg jo få en ny kontaktperson i SPK for neste seniorkurs.

 3. Er samboer,har vært i over 30 år.Men hva har jeg igjen.En samboer med kols,ikke hus.Men sitter å betaler strømregning..Han har vært gift før og har to barn.Eks kona er gift på nytt,får ho etterlattepansjon etter han.Har et felles barn.

  1. Hei Ingeborg

   Som samboer – og ikke gift/partner – har du i utgangspunktet ikke rett til ektefellepensjon fra Statens pensjonskasse selv om din samboer har vært medlem hos oss. Hvis dere bestemmer dere for å gifte dere, er det spesielle regler som gjelder før du kan ha rett til ektefellepensjon hvis han dør før deg. Les mer om dette her: https://www.spk.no/Pensjon/etterlattepensjon/ektefellepensjon/Rett-til-ektefellepensjon/.

   Din samboers ekskone har ikke rett til etterlattepensjon etter din samboer hvis hun har giftet seg på nytt.

   Hvis du og samboeren har felles barn, vil barnet ha rett til etterlattepensjon etter din samboer fram til den måneden han/hun fyller 20 år. Les mer om barnepensjon her: https://www.spk.no/Pensjon/etterlattepensjon/barnepensjon/storrelsen-pa-barnepensjon/

 4. Hei Ingeborg
  Har vært sammen i 21 år registrert samboer i ca 8 år, gift siden 6/12 2008 og offisielt separert siden Mai. 2017. Har jeg rett til etterlatte pensjon i tilfelle min separerte mann dør før meg. Jeg er 71 ,han er 80.
  Tusen takk for hurtig svar..
  Astrid

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.