Dette synes mange er vanskelig med pensjon

Illustrasjon med tekst hva synes du er vanskelig med pensjon. Illustrasjon: SPK
Flere temaer går igjen når vi spør folk om hva som er vanskelig med pensjon. Illustrasjon: SPK.

Hva kan egentlig folk om pensjon, og hva skulle de ønske at de visste mer om? Dette var noe av det vi ville finne ut av i vår, da vi gjennomførte en stor undersøkelse. Et av temaene i undersøkelsen var hva folk synes er vanskelig med pensjon.

Vi kontaktet over 7 500 kvinner og menn med pensjon hos oss i en stor pensjonsundersøkelse. Undersøkelsen ble sendt til medlemmer rundt 60 år, altså de som er født i 1965, 1964 og 1963. Svarene var anonyme, og deltakerne var omtrent likt fordelt mellom de tre aldersgruppene.

Vi så at mange av de samme temaene gikk igjen i svar og kommentarer, uavhengig av yrke, bosted og karriere. Derfor ba vi pensjonsekspertene våre, Beate Engelschiøn og Svein Rasmussen, om å dele informasjon og tips som kan gjøre pensjon litt enklere for flere.

Et av spørsmålene i undersøkelsen dreide seg om hva som er vanskelig med pensjon. Her er fem utsagn som går igjen hos mange:

Dere sier: Det er vanskelig å få oversikt over alt med pensjon

Vi svarer: Vi forstår at det kan være mye jobb å finne ut av alt du trenger å vite før du skal ta ut pensjon. Tips nummer én er å få oversikt over egen pensjon så tidlig som mulig. Hos oss kan du se og beregne all pensjonen du får fra det offentlige – både fra NAV, oss og andre offentlige pensjonskasser. For å se dine tall, kan du logge inn med Bank-ID på spk.no.

Har du jobbet i private bedrifter, er det enklest å logge seg inn og sjekke tallene på norskpensjon.no, som også har med tjenestepensjon fra privat sektor.

Dere spør: Hva er det lurest å gjøre?

Vi svarer: Det finnes dessverre ikke ett råd som er likt for alle. Det er flere individuelle faktorer som virker inn på økonomien og framtiden din, som for eksempel helse, privatøkonomi, livssituasjon og framtidsdrømmer. Pensjon er bare en av faktorene.

Men – for de aller fleste vil det lønne seg å jobbe så lenge som mulig. Og du kan fortsette å jobbe, selv om du tar ut pensjon. Du bestemmer!

Dere spør: Hvilken pensjon får jeg fra hvem?

Vi svarer: Det skjønner vi at du lurer på. Pensjonen din kommer fra tre kilder:

  • Folketrygden (NAV): Størsteparten av pensjonen.
  • Tjenestepensjon: Opptjening fra offentlige eller private arbeidsgivere.
  • Egen sparing: For eksempel nedbetaling av gjeld eller privat sparing.

Logger du inn på spk.no får du oversikt over pensjonstallene fra NAV og tjenestepensjonen fra offentlig sektor.  

Dere sier: Jeg er redd for å glipp av AFP

Vi svarer: Dette hører vi ofte. Noe av det viktigste du må vite er at AFP ikke er en tidligpensjon lenger, men en livsvarig utbetaling som du får i tillegg til pensjon fra folketrygden (NAV). Nå kan du også jobbe så mye du vil samtidig som du tar ut AFP. Slik har det ikke vært før.

Det nye AFP-regelverket (for alle som er født i 1963 og senere) er helt annerledes enn det gamle. Heldigvis har de aller fleste i offentlig sektor rett til AFP. Husk bare å sjekke AFP-en hvis du blir langtidssykemeldt eller har tenkt å bytte jobb mens du er i 50-årene.

Dere sier: Det er vanskelig å forstå alle de forskjellige reglene

Vi svarer: Ja, det er mange regler om pensjon. Heldigvis trenger du bare tenke på det som angår deg, og ikke på reglene som gjaldt for foreldrene dine eller eldre kollegaer. Du som er offentlig ansatt og født i 1963 og senere, har en helt ny pensjonsordning som gir deg mer fleksibilitet og flere muligheter. Derfor anbefaler vi deg å sjekke pensjonen din jevnlig.

Pensjonstips nummer én

Det beste tipset er, som nevnt over, å få oversikten. Ikke vent med å sjekke pensjonen din til du nærmer deg pensjonsalder. Logg deg inn på spk.no for å se informasjon og pensjonstall som gjelder bare for deg.

Gjør det til en vane å sjekke pensjonen regelmessig, slik du sjekker priser, renter og forsikringer.

Lær mer om pensjon og hva som er nyttig å vite på spk.no/pensjonstips
Der får du videoer og tips som er tilpasset din aldersgruppe.