Borte bra, men hjemme best …?

Verdt å vite før du leser. Blogginnlegget er skrevet for en stund siden. Det kan ha skjedd endringer i pensjonsregelverket som ikke omtales her.
Borte bra men hjemme best
Vil æ færra te Mexico? Mexico og Spania er jo bra stedet å bo som pensjonist. Men, finnes det et annet sted som er enda bedre? Foto: iStock

For noen uker siden skrev jeg at det amerikanske magasinet og nettstedet International living nylig kåret Mexico til verdens beste land å flytte til for pensjonister.

Vel og merke pensjonister fra den rike del av verden, som vil ta med seg pensjonen sin til et annet land for å nyte livet der.

Blant norske pensjonister er det Spania som er det mest populære landet å reise til. Rundt 1 500 SPK-pensjonister har permanent adresse i Spania.

Men har de tenkt seg godt nok om? spurte jeg retorisk. Hvorfor ta med seg pensjonen til Spania når det ifølge International living, finnes andre steder som er bedre, som for eksempel Mexico eller Panama?

Er det virkelig slik at alle som blir pensjonister – og har råd til det – bør migrere til land som Mexico eller Panama for å tilbringe sine pensjonisttilværelse der?

Svaret er selvfølgelig: «Nei». Og i alle fall er det slik for oss som bor her oppe i Norge. Det finnes nemlig ikke bare én «Global Retirement Index».

En annen «Global Retirement Index»

Den franske kapitalforvalteren Natixis Global Asset Management har de siste fire årene lansert sin egen «Global Retirement Index».

Her brukes 18 ulike indikatorer for å bestemme hvordan det er å være pensjonist i ulike land i verden: hvordan svarer pensjonsordningene i ulike land på pensjonistenes forventninger, behov og ambisjoner.

Kriteriene til Natixis er nok noe grundigere og mer vitenskapelig fundert enn hos det amerikanske magasinet International living.

I Natixis’ kåring handler det om helsetjenester, økonomi, livskvalitet og materielle forutsetninger. Indikatorene som benyttes måler alt fra inflasjon til skattenivå, «lykke» til luftkvalitet, livsforventninger til utgifter til helsetjenester. Ja, til og med graden av økonomisk likhet og arbeidsledighetstall er med i kriteriesettet.

Natixis mener det er viktig å forsøke å synliggjøre hva som gjør det bra å være pensjonist – og hvilke land som i det hele legger forholdene best til rette for dem som skal gå av med pensjon.

Natixis’ Global Retirement Index er både et forsøk på å finne ut hva det er som betyr noe for oss når vi er pensjonister, samt synliggjøre for politikere og andre beslutningstakere hva og hvordan ulike indikatorer sammen utgjør en helhet for pensjonspolitikken som føres i enkelte land.

«Furet, værbitt over vannet»

Og nå lurer du kanskje på hva som er vinneren av denne kåringen; hvilke land skårer høyest på denne versjonen av «Global Retirement Index»?

Joda, kanskje ikke overraskende når ingen av medaljevinnerne fra den tidligere omtalte kåringen til International living opp i Natixis kåring.

Hverken Mexico, Panama eller Ecuador er bland verdens beste land å være pensjonist i. Det er det nemlig Norge som er!

Norge går forbi Sveits og troner øverst i 2016-utgaven av Global Retirement Index fra Natixis, som ble offentliggjort i fjor sommer.

Svært høy score på livskvalitet, kvaliteten på helse- og omsorgstjenester og gode statsfinanser gjør at Norge inntar en ganske suveren førsteplass på lista.

Person med norsk "vikinglue" og briller med norske flagg på linsene
Verdens lykkeligste pensjonister? I følge Natixis Global Retirement Index er Norge verdens beste land å være pensjonist i. Foto: Flickr/Street Photography Addict/CC.

Styrking av grunnpilarene i pensjonssystemet

Hvor er det best å være pensjonist?

  1. Norge
  2. Sveits
  3. Island
  4. New Zealand
  5. Sverige
  6. Australia
  7. Tyskland
  8. Nederland
  9. Østerrike
  10. Canada

Kilde: Natixis’ Global Retirement Index 2016

Som de fleste vestlige land bygger det norske pensjonssystemet på tre grunnpilarer: folketrygd, tjenestepensjon og frivillige spare- og pensjonsordninger.

Det spesielle med Norge er at alle disse pilarene de siste årene har blitt styrket:

  • I 2011 ble en ny fleksibel alderspensjon innført. Pensjonsreformen skal oppfordre folk til å stå lengre i arbeid, og gjør det samtidig lettere å kombinere arbeid med pensjon. Det nye pensjonssystemet i Norge er fremtidsrettet og bærekraftig, og blir i tillegg finansiert av vår enorme oljeformue.
  • Fra 2006 er alle arbeidsgivere i Norge pålagt å ha en tjenestepensjonsordning (obligatorisk tjenestepensjon, OTP) for arbeidstakerne.
  • Frivillige spare- og pensjonsordninger i Norge har økt i omfang, blant annet takket være en robust økonomi, med lave nivåer av inntektsulikhet, lav inflasjon og lav arbeidsledighet.

I 2016-utgaven av «Global Retirement Index» gjør Norge det spesielt bra når det gjelder materiell velstand. Norge har høye gjennomsnittsinntekter og relativt lave inntektsforskjeller. I tillegg har vi forholdsvis lav statsgjeld, kombinert med høyere skattetrykk enn en del andre OECD-land.

Dette er spesielt gunstig for pensjonister siden det gjør det mulig for staten å finansiere eldrebølgen som slår innover de fleste rike land i verden – inkludert Norge.

Norge har ekstremt høy livskvalitet, et fremragende helsevesen og et sunt økonomisk system. Alt i alt er Norge – ifølge Natixis «Global Retirement Index» – verdens beste land å være pensjonist i.

Var det noen som snakket om å flytte til Spania? Eller færra te Mexico?