Biinntekt ved siden av jobb i det offentlige

Noen har inntekt fra enkeltpersonforetak mens de jobber i det offentlige. Hva kan det si for pensjonsopptjeningen og alderspensjonen? Foto: iStock

Vil inntekt fra et enkeltpersonforetak påvirke pensjonen min når jeg går av? Får jeg opptjent pensjon fra biinntekten samtidig som jeg tjener opp pensjon fra min jobb i det offentlige? Vi får av og til spørsmål som dette, og det kan være greit å vite hvilke regler som gjelder om du har en ekstra inntekt.

Hvis du jobber i offentlig sektor og har en biinntekt fra det private, som for eksempel et enkeltpersonforetak, så vil ikke opptjeningen til alderspensjon fra oss påvirkes. Det vil si at det du tjener ved siden av ikke har noe å si for opptjeningstiden din hos oss.

Det kan derimot ha noe å si når alderspensjonen fra oss og folketrygden skal beregnes, når du en vakker dag skal bli pensjonist – fordi du kan få opptjening i folketrygden på inntekten fra enkeltpersonforetaket.

Det samme gjelder når du har gått av med alderspensjon fra SPK – du kan ha inntekt fra det private uten at alderspensjonen fra din offentlige tjenestepensjon blir påvirket.

Inntekt fra en stilling med medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning vil imidlertid gi en livsvarig reduksjon i alderspensjonen din når du er pensjonist. Det du tjener fra det private holdes utenom og vil ikke endre størrelsen på pensjonen.

Du kan få pensjonsopptjening i folketrygden basert på inntekt fra enkeltpersonforetak

Pensjonspoeng i folketrygden

Hvis du har inntekt fra et enkeltpersonforetak vil det altså ikke påvirke opptjeningstiden din hos oss. Du kan få pensjonsopptjening i folketrygden basert på inntekten du selv melder inn fra enkeltpersonforetaket. Opptjeningsmodellen avhenger av når du er født, og hvor stor inntekten din er.

Og det er her du kan oppleve at inntekten har noe å si for pensjonen du får fra oss. Folketrygden skal alltid utbetales i sin helhet, og så skal offentlig tjenestepensjon komme i tillegg. Siden dagens ordning er basert på at du skal ha 66 % av sluttlønna (før levealdersjustering), skal tjenestepensjonen utgjøre resten.

Har du stor pensjonsopptjening i folketrygden, vil du oppleve at offentlig tjenestepensjon blir mindre. Har du liten opptjening i folketrygden, vil offentlig tjenestepensjon utgjøre en større del. Dette kalles samordning, og det kan du lese mer om her.

Uførepensjon eller AFP?

Her må du ha tunga rett i munnen, for her kan all inntekt påvirke størrelsen på pensjonen. Det finnes egne regler for inntekt du mottar samtidig med uførepensjon og AFP.

Vi har skrevet om dette på Pensjonsbloggen før:

Få oversikt over regler

Det er viktig å vite hvilke regler du må forholde deg til hvis du skal jobbe samtidig som du mottar alderspensjon, uførepensjon eller AFP fra oss. Dette kan du lese mer om på spk.no.

Vi arrangerer også pensjonskurs der du får vite det du trenger om pensjon.

5 thoughts on “Biinntekt ved siden av jobb i det offentlige

 1. Bare for å klargjøre fordi det kan ha interesse for mange. Dersom man har arbeidet i det offentlige, og så går av med alderspensjon ved 67 eller 70 år, og så leverer tjenester gjennom eget privat konsulentfirma til det offentlige – så påvirkes ikke pensjonsutbetalingene – hverken de fra NAV eller SPK. (Man er altså da ikke medlem av ny tjenestepensjonsordning).

  Er dette korrekt oppfattet?

  mvh

  Jens Revold

  1. Hei! Hvis du har inntekt fra arbeid i privat sektor, påvirker ikke dette alderspensjonen fra Statens pensjonskasse. Du kan i hovedsak arbeide så mye du vil og fortsatt beholde full alderspensjon fra oss. Når vi snakker om privat sektor, mener vi arbeidsgivere som ikke har offentlig tjenestepensjonsordning. Så lenge du driver fra eget firma, er du som oftest ikke ansatt av noen andre enn deg selv.

 2. Hei
  Takker for dette. Jeg vil anbefale dere å legge dette ut på et eller annet vis fordi jeg vet at mange lurer på dette og ønsker en slik avklaring.

  mvh

  Jens Revold

 3. Jeg forstår ikke helt det som står om samordning når det gjelder oss som har et firma ved siden av jobb i det offentlige. Har selv mange ekstra pensjonspoeng fra jobben med firmaet. Hvilken lønn er det som er utgangspunkt for samordningen? Får jeg 66% av lønnen som jeg har hatt i det offentlige, eller 66% av lønnen i det offentlige, pluss det jeg har hatt fra privat virksomhet?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.